HPV cijepljenje – da ili ne?

Početna / Blog / HPV cijepljenje – da ili ne?

U dobi do 45. godine karcinom vrata maternice treći je po učestalosti kod žena u Hrvatskoj, ispred njega su samo rak dojke i štitnjače. U Hrvatskoj imamo veliki broj oboljelih i smrtnost od te vrste karcinoma koji pogađa relativno mlađu populaciju.

HPV-01
Cijepljenje protiv HPV-a provodi se na nacionalnoj razini.

Cijepljenje protiv HPV-a visoko je djelotvorno u prevenciji kroničnih infekcija s HPV-om/prekanceroza (npr. CIN 2, CIN 3 i dr.) te raka vrata maternice, vagine, stidnice, penisa, anusa i orofarinksa, a isto tako protiv genitalnih bradavica.

 

Kako su gotovo svi karcinomi vrata maternice uzrokovani HPV-om, najsnažnija mjera koju možemo poduzeti je cijepljenje svih rizičnih osoba u dobi od 9 do 44 godine. Cijena jedne doze cjepiva protiv HPV-a iznosi 1.150 kuna. Cijepi se u 2  ili 3 doze ovisno o dobi.  Pojedinačne doze moguće je nabaviti u ljekarnama uz prethodni dogovor s liječnikom cjepiteljem.

 

Zaštita je najjača ako se provede prije prve seksualne aktivnosti.

Potpuno cijepljenje prije prvog spolnog kontakta smanjuje rizik od razvoja prekanceroznih lezija grlića maternice visokog stupnja za više od 90%. Za osobe koje su cijepljene nakon što su postale spolno aktivne, cjepivo smanjuje rizik od prekanceroznih lezija vrata maternice visokog stupnja za 44-61%

Cijepljenje se u Hrvatskoj provodi  na nacionalnoj razini, preporučeno je, dobrovoljno i besplatno za dječake i djevojčice osmih razreda osnovne škole.

Razmislite! Cijepiti se ili ne?

 • Rak vrata maternice je jedini karcinom koji se u potpunosti može prevenirati
 • Rak vrata maternice se javlja kod mladih žena

Cijepljenjem možemo spriječiti rak vrata maternice i prekanceroze vrata maternice, stidnice i rodnice i genitalne bradavice,

Osima raka genitalnog sustava kod žena, HPV uzrokuje i rak pločastih stanica anusa u više od 80 posto slučajeva i rak penisa u više od 60% slučajeva.

HPV-02

Zašto cijepiti i muškarce?

 • i žene i muškarci su izloženi porastu HPV povezanim bolestima i karcinoma
 • pojavnost HPV povezanih bolesti je u porastu kod oba spola
 • cjepivo ima licencu za uporabu i kod žena i kod muškarac

Koji genotipovi su nam interesantni?

Najznačajniji genotipovi za nastanak dobroćudnih promjena poput šiljatih kondiloma su HPV tip 6 i HPV tip 11, koji su odgovorni za nastanak 90% takvih promjena.

Najznačajniji genotipovi za nastanak karcinoma vrata maternice su HPV tip 16 i HPV tip 18 koji su odgovorni za nastanak 70% takvih promjena. Napominjemo još jednom, osim raka genitalnog sustava kod žena, HPV uzrokuje i rak pločastih stanica anusa u više od 80 posto slučajeva i rak penisa u više od 60% slučajeva.

Dokazano je da uporaba cjepiva možemo učinkovito spriječiti nastanak navedenih promjena. Od 2006.godine u različitim zemljama u uporabi su četverovalentno cjepivo (HPV 6, HPV 11, HPV 16 i HPV 18) i dvovalentno cjepivo (HPV 16 i HPV 18), a od 2009 i devetovalentno cjepivo koje pokriva HPV tipove: 16, 18, 31,33, 45,52i 58, 6 i 11.

Postupak cijepljenja?

Sva cjepiva sadrže virusima slične čestice i ne sadrže virusnu DNA te ne mogu inficirati ljudske stanice, ne mogu se razmnožavati niti prouzročiti bolest.

Četverovalentno cjepivo se primjenjuje u preko 130 država na svim kontinentima za sprječavanje genitalnih bradavica, raka vrata maternice i prekanceroza vrata maternice i stidnice.
Devetovalentno cjepivo “Gardasili 9” pokriva 7 tipova HPV-a (16,18, 31,33, 45,52i 58) povezanih s karcinomima i štiti od gotovo 90% potencijalnih karcinoma, a isto tako pokriva  HPV tipove 6 i 11,  koji uzrokuju 90% genitalnih bradavica.

Cijepljenje se provodi u 3 doze (0, 2,6 mjeseci) za one koji imaju 15 godina ili više, a za dječake i djevojčice u dobi od 9-14 godina dovoljne su samo dvije doze u (0,6 mjeseci). Primjenjuje se se intramuskularna injekcija u mišić nadlaktice ili bedra.

Cjepivo ima dokazanu kliničku učinkovitost i sigurnost.

Unatoč cjepivu preporučuje se započeti s PAPA testom, probirom za karcinom vrata maternice u 21. godini života i nastaviti do 65.godine života žene, bez obzira jeste li primile cjepivo ili ne!

Kako se HPV prenosi ?

Prije svega treba znati: HPV-om se možete zaraziti ako imate bilo kakav spolni odnos: vaginalni, analni i oralni – s zaraženim partnerom, čak ako on nema znakove ili simptome (poput genitalnih bradavica).
Virus se uglavnom prenosi preko kontakta kože s kožom (ne krvlju ili tjelesnim tekućinama). Tako se genitalni kontaktom bez penetracije također može prenijeti HPV, prema American Cancer Society.

Što ako imam HPV?

 1. Učiniti ginekološki pregled.
 2. Češće ponavljati  PAPA test.
 3. Učiniti kolposkopiju – dijagnostički test. PAPA test je samo test probira.
 4. Jesti zdravo.
 5. Prekinuti pušenje!
 6. Razmisliti o dodatcima prehrani.

Naravno, PAPA test, je jako važan. To je prva karika koja upozorava da su nastale promjene na stanicama. Papa test ne dijagnosticira tip HPV -a, ali upozorava i skreće pozornost.