Zašto nam je potrebna učinkovita kontracepcija u perimenopauzi?

Početna / Blog / Zašto nam je potrebna učinkovita kontracepcija u perimenopauzi?
Kontracepcija u menopauzi

Fekundabilnost ili mogućnost začeća kod žena opada sa starenjem zbog postupnog iscrpljivanja funkcije jajnika što dovodi do smanjenja reproduktivnog potencijala u razdoblju peri/menopauze. Međutim, istraživanja su pokazala da stopa začeća u perimenopauzi iako smanjena nije zanemarljiva te je često razlog visokog postotka neželjenih trudnoća i namjernih pobačaja.

Stopa začeća u perimenopauzi

20%
10-20% kod žena od 40-44 god. života
12%
oko 12% kod žena od 45-49 god. života

Moguće komplikacije neželjene trudnoće u menopauzi

Efektivna kontracepcija je potrebna do nastupa menopauze (zadnje menstruacije u životu žene) kako bi se spriječila pojava neželjene trudnoće te brojne komplikacije koje mogu nastati:

 • stopa maternalnog mortaliteta raste iza 40 god. i ona je tri puta veća u odnosu na mlađu populaciju žena
 • nakon 40. godine raste stopa spontanih pobačaja i ona je 2 puta veća te se kreće u rasponu od 10-20% kod žena iznad 39.-godine života, a dostiže čak oko 50% kod žena iznad 45. godine života
 • starosna dob žene je također povezana s povećanim rizikom od kongenitalnih anomalija ploda te rizikom od pojave najčešće trisomije 21 (Down-ov sindrom) koja iznosi:
  • 1 : 1544 kod žena u 20. godinama života
  • 1 : 909 kod žena u 30. godinama života
  • 1 : 146 kod žena u 40. godinama života
  • s 45 god. rizik iznosi 1 : 28

Koje su ne-kontracepcijske dobrobiti oralne hormonske kontracepcije (OHK)?

Perimenopauza je razdoblje koje karakteriziraju promjene u menstrualnom ciklusu, češća su neregularna i produžena krvarenja, povećana je pojavnost funkcionalnih cista na jajnicima, ali i simptomi kako što su valunzi vrućine, noćna znojenja, vaginalna suhoća, umor, nesanica.

Osim što oralna hormonska kontracepcija pruža visoko učinkovitu zaštitu od neželjene trudnoće, njene nekontracepcijske dobrobiti u peri/menopauzi su brojne:

 • OHK stabilizira menstrualni ciklus, dolazi do ponovne uspostave regularnosti ciklusa te se smanjuje obilnost krvarenja za 25-50%
 • smanjuje se pojavnost ovarijskih cista za 25%
 • smanjuje se rizik od pojave raka maternice i jajnika za 50 % te 30% za raka debelog crijeva
 • smanjuje pojavnost osteoporoze koja nastaje kao rezultat gubitka koštane mase

Koje su preporuke za korištenje oralne hormonske kontracepcije (OHK) u perimenopauzi?

Odabir OHK u perimenopauzi je isključivo individualan i ovisi o osobnim karakteristikama pacijentice, osobnoj i obiteljskoj anamnezi te o stilu života. Prilikom odabira kontracepcije treba uzeti u obzir dob pacijentice, tjelesnu težinu i BMI, vaskularne bolesti te pušenje, jer ovi čimbenici u velikoj mjeri povećavaju rizik od komplikacija. Pa tako rizik od pojave srčanog udara, venskih tromboza i moždanog udara je puno veći kod žena u dobi od 40-54 godine života u odnosu na mlađe žene.

Pretilost je u zapadnim zemljama javnozdravstveni problem koji je u velikom porastu, a pretile žene su jednako spolno aktivne kako i žene s normalnom tjelesnom težinom. Pretile pacijentice iznad 35 god. s BMI>40 su pod povećanim rizikom od razvoja venske tromboze te je upotreba kombinirane oralne kontracepcije u ovoj skupini kontraindicirana.

Pušenje iznad 40 godine života desetostruko povećava rizik od pojave srčanog udara kod korisnica OHK.

Ako se radi o pacijentici bez poznatih rizik faktora i bolesti niskodozažna OHK se može koristiti sigurno do 50 godine života, nakon čega pacijentici treba ponuditi kontraceptivnu metodu koja sadrži samo progesteron, kao što je LNG-IUD.

Kod pacijentica koje imaju povećani rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti,  te povećani rizik od pojave venskih tromboza, upotreba oralne hormonske kontracepcije predstavlja potencijalni rizik po zdravlje te u ovoj skupini perimenopauzalnih pacijentica je kontraindicirana.

U zaključku

Hormonska oralna kontracepcija (OHK) je učinkovita metoda zaštite od neželjene trudnoće koja se treba preporučiti svim perimenopauzalnim ženama osobito kod zdravih žena bez poznatih rizik faktora i bolesti.

Hormonska oralna kontracepcija (OHK) pozitivno utječe na brojne simptome (nekontracepcijske dobrobiti) koji se često javljaju u ovo specifično razdoblje, kao što su nepravilnost menstrualnog ciklusa, obilna menstrualna krvarenja, bolne menstruacije te vazomotorni simptomi.

O - shot amplifikacija - nova nekirurška tehnika pojačanja seksualnog zadovoljstva

Za žene koje imaju poremećaje uzbuđenja

OHK također smanjuje rizik od pojave raka maternice, jajnika i debelog crijeva.

Upotreba hormonske oralne kontracepcije u perimenopauzi je sigurna ako se ne radi o pacijentici koja puši, koja je pretila i koja ima povećani rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti i venskih tromboza.

Prilikom prepisivanja hormonske oralne kontracepcije prednost imaju niskodozažni preparati koji sadrže estradiol valerat jer oni imaju manji rizik od pojave venske tromboze u odnosu na preparate koji sadrže etinil estradiol.