Miomi, plodnost i trudnoća…

Početna / Blog / Miomi, plodnost i trudnoća…

Mnoge studije su pokazale kako su lokacija i veličina mioma ključni faktor koji utječu na plodnost žena. Miomi koji su lokalizirani submukozno (u šupljini maternice)  kao i intramuralni miomi koji deformiraju stijenku maternice i veći su od 5 cm, negativno utječu na koncepciju i ostvarivanje trudnoće te kasnije mogu povećati rizik od spontanog pobačaja.

Dokazano je kako subserozni miomi nemaju negativni utjecaj na plodnost žena niti na njihov reproduktivni potencijal.

Na koji način miomi utječu na plodnost:

smanjuju mogućnost implantacije zametka u maternici

povećavaju kontraktilnost maternice

uzrokuju kroničnu inflamaciju (upalu) endometrija

deformiraju stijenku maternice

0
%
  • u 10% slučajeva miomi se povezuju s neplodnošću
  • u 1-2,4% slučajeva smatraju se jedinim faktorom neplodnosti

Preporuka je ženama, koje imaju dijagnosticirane miome, ne odlagati trudnoću!

Rast mioma tijekom reprodukcijske dobi ne ide u prilog, a i činjenica je kako fertilnost prirodno opada s dobi žena, posebno iza 35 godine života.

Koja je pojavnost mioma u trudnoći?

Smatra se da je pojavnost mioma u trudnoći oko 10%, dok će od žena koje imaju miome u trudnoći njih 5-15% biti hospitalizirano zbog bolova uzrokovanih rastom mioma. Rizik je povećan za miome veće od 5 cm.

Utjecaj mioma na ishod trudnoće

Mogućnost komplikacija u trudnoći vezane uz miome se kreće od 10-40%.

Miomi u trudnoći mogu dovesti do:

  • prijevremene pojave trudova i prijevremenog poroda zbog smanjene rastezljivosti maternice
  • malprezentacije ili abnormalnog položaj ploda u maternici (položaj zatkom i sl.)
  • krvarenje nakon poroda kao rezultat smanjene kontraktilnosti maternice
  • povećane učestalosti poroda carskim rezom
od
0
%
do
10
%

Koje su terapijske opcije i dali one povećavaju stopu koncepcije (začeća)?

  • kod pacijentica s miomima smještenim unutar maternice (FIGO L0-L2), terapijska opcija je odstranjenje mioma tijekom histeroskopije. Na temelju studija, stopa začeća kod žena nakon odstranjivanja ovakvih, submukoznih mioma je bila 43 % u odnosu na žena koji su bile konzervativno praćene i imale stopu začeća od 27%.
  • kod mioma smještenih u stijenci maternice (FIGO L3-L4), koji deformiraju šupljinu maternice, terapija izbora je odstranjenje mioma tijekom laparoskopije ili klasične operacije - abdominalna miomektomija.
  • druge terapijske opcije uključuju: embolizaciju krvnih žila koje opskrbljuju miom i medikamentozno liječenje sa selektivnim inhibitorima progesteronskih receptora (Esmya) koji smanjuju volumen mioma za oko 50%  i čije djelovanje traje barem 6 mjeseci.

Miomi, plodnost i trudnoćaŠto možemo zaključiti?

Kod žena u reproduktivnoj dobi koje imaju miome, a nisu ostvarile svoji reproduktivni potencijal uz želju za trudnoćom, preporučuje se detaljna obrada neplodnosti. Ako se isključe drugi uzroci neplodnosti, tek tada se donesi odluka o operaciji mioma kao jedinom čimbeniku neplodnosti.

Uzevši u obzir sve karakteristike: veličinu i lokaciju mioma, simptome kao što su: krvarenje, bol, pritisak u zdjelici, dob žena te buduće reproduktivne planove, donosi se odluka o terapijskom pristupu i načinu liječenja.

Više o miomima: