Laserska vaporizacija u liječenju genitalnih bradavica

Početna / Blog / Laserska vaporizacija u liječenju genitalnih bradavica

Genitalne bradavice (kondilomi) su jedna od najčešćih spolno prenosivih infekcija. Za njihov nastanak odgovoran je HPV virus, odnosno nisko-rizični tipovi HPV-a kao što su 6 i 11, dok su visoko-rizični tipovi  (16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 i dr.) odgovorni za nastanak prekanceroznih promjena na vratu maternice i karcinoma vrata maternice.

Od perioda infekcije do pojave prvih simptoma može proći od 6 tjedana do nekoliko godina, zbog čega zaražene osobe mogu biti neprepoznati izvor zaraze za svoje spolne partnere.

Prijenos ili infekcija sa virusom nastaje prilikom vaginalnog, oralnog i analnog spolnog odnosa ali i kontaktom s zaraženom kožom ili sluznicom preko ruku i drugih dijelova tijela.

80%
Procjena spolno aktivnih osoba koje budu zaražene HPV-om u nekom trenutku svojega života.

Koji su rizični čimbenici za nastanak genitalnih bradavica?

  • rani početak spolne aktivnosti
  • rizično spolno ponašanje
  • nezaštićeni spolni odnosi
  • češće mijenjanje spolnih partnera
  • oslabljen imunološki sustav
  • pušenje

Kako ih možemo prepoznati i koji su simptomi?

Kondilomi ili spolne bradavice zahvaćaju genitalno (velike i male usne, ulaz rodnice, rodnica) i/ili perianalno područje kod žena, dok kod muškaraca se najčešće javljaju u području penisa, testisa te perianalne regije.

Izgledaju poput ružičasto-bjelkaste bradavičaste izrasline koje su mekane i uzdignute od površine kože ili sluzokože.

Kod većina osoba genitalne bradavice ne izazivaju nikakve simptome, odnosno su asimptomatski, dok u ostalim slučajevima mogu biti prisutni simptomi kao što su nelagoda u tom području, pečenje, svrbež ili bolna osjetljivost.

Laserska vaporizacija u liječenju genitalnih bradavica:

Laserska vaporizacija podrazumijeva fotodestrukciju tkiva uz pomoć laserske svjetlosti.

Radi se o najučinkovitijoj i najpoštednijoj metodi prilikom koje se otklanja samo promijenjeno tkivo i nema postoperativnih ožiljaka.

Postupak se provodi u lokalnoj anesteziji, nije potrebno šivanje tretiranog područja, a vrijeme zahvata i oporavak su značajno manji u odnosu na ostale ablativne tehnike.

Nakon zahvata nije potrebna antibiotska terapija. Rana obično spontano zarasta tijekom narednih 14 dana, kada se ne preporučuju spolni odnosi, te kupanje u kadi ili bazenu.

Laserska evaporizacija

Oslobodite se genitalnih bradavica u Poliklinici Ginecej

Jeste li umorni od nelagode i svrbeža? Naša učinkovita metoda liječenja, laserska vaporizacija, nudi brzo i bezbolno rješenje. Zaboravite na dugotrajne procedure i ožiljke - otklonite bradavice s minimalnim stresom za vaše tijelo!

Posjetite našu kontakt stranicu kako biste zakazali savjetovanje i saznali više.