Bolesti štitnjače u trudnoći

Početna / Blog / Bolesti štitnjače u trudnoći

Normalna funkcija štitnjače i normalna razina tiroidnih hormona u trudnoći je nužna za pravilan razvoj  mozga i živčanog sustava fetusa/djeteta.

Funkcija štitnjače majke i fetusa je usko povezana, posredstvom posteljice i amnijske tekućine. Tako u trudnoći dolazi do prijelaza joda kao i malih, ali fiziološki značajnih količina hormona štitnjače iz majke u fetus, što utječe na razvoj fetalne hipotalamo-hipofizno-tireoidne osovine, tu sklopu čega i na razvoj fetalne štitnjače.

U prvom trimestru trudnoće plod koristi majčine tiroidne hormone za normalni rast i razvoj, dok od 12 tjedna trudnoće fetalna štitnjača može samostalno koncentrirati jod i sintetizirati hormone. Međutim plod je i dalje ovisan o majčinoj opskrbi jodom, koja je nužna za sintezu tiroidnih hormona fetusa, pa Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje dnevni dodatak joda prehrani trudnica u  dozi od 200 mikrograma/dan.

Kako trudnoća utječe na rad štitnjače?

Trudnoću prate brojne hormonske i metaboličke promjene koje imaju utjecaj na metabolizam joda i na aktivnost štitnjače:

 • u prvom trimestru povećava se volumen štitnjače, dolazi do žljezdane hiperplazije i pojačane vaskularizacije uz značajno povišen bazalni metabolizam
 • u prvom trimestru pod utjecajem visokih vrijednosti hormona hCG-a i estrogena u cirkulaciji majke, raste serumska koncentracija ukupnog T3 (trijodtironin) i T4 (tiroksin) i TBG (nosača-globulina), koji veže T3 i T4
 • u drugom i trećem trimestru vrijednosti tiroidnih hormona padaju te se postupno njihova vrijednost normalizira

Bolesti štitnjače u trudnoći

Hipertireoza ili povećani rad štitnjače u trudnoći

Učestalost hipertireoze u trudnoći iznosi oko 0,2 %, a najčešći razlog povećanja funkcije štitnjače je Gravesova bolest. Radi se o autoimunoj bolesti u  kojoj organizam stvara stimulirajuća protutijela koje se vežu za TSH receptore  i aktiviraju folikularne stanice štitnjače na povećanu proizvodnju tiroidnih hormona. U trudnoći se ova autoimuna bolest rijetko dijagnosticira jer se klinički simptomi tireotoksikoze (povećani rad štitnjače) ne razlikuju od hipermetaboličkog stanja trudnoće. Kod trudnica koje su prije trudnoće bolovale od Gravesovu bolest moguća je egzacerbacija (ponovno javljanje) simptoma i pogoršanje bolesti u prvom trimestru trudnoće, ali i  nakon poroda.

Koji su simptomi hipertireoze u trudnoći?

Povećani rad štitnjače može prouzrokovati sljedeće simptome:

 • mučnina
 • povraćanje
 • proljev
 • tahikardija-ubrzana frekvencija srca
 • znojenje
 • gubitak težine

Hiperemeza (prekomjerno povraćanje) u trudnoći često je združena s hipertireozom, a smatra se da nastaje pod utjecajem visoke vrijednosti hCG koji ujedno stimuliraju i štitnjaču na proizvodnju veću količine tiroidnih hormona. Trudnice imaju mučninu i povraćanje, što može dovesti do opasnog stanja gubitaka težine i dehidratacije kod trudnica u slučaju zanemarivanja.

Kako hipertireoza može utjecati na majku i na plod?

Neliječena hipertireoza tijekom trudnoće može dovesti do:

 • spontanog pobačaja
 • prijevremenog poroda
 • niske porođajne težine
 • preeklampsiju- opasnog stanje povišenog krvnog tlaka i gubitka proteina mokraćom u trudnoći
 • kongestivno zatajenje srca
 • neonatalna tireotoksikoza
 • prirođenih malformacija ploda

Što možemo zaključiti?

U bolesnica s hipertireozom neophodno je prije trudnoće uspostaviti remisiju (normalan rad štitnjače), kako bi se tijekom trudnoće smanjila mogućnost nastajanja komplikacija, odnosno izbjeglo medikamentozno liječenje. Ako se bolest pojavi u trudnoći, odluku o daljnjem postupku treba donijeti u suradnji s endokrinologom. Trudnice dobro podnose lakši oblik hipertireoze i bez terapije , ali u srednje teškim i teškim oblicima indicirana je primjena tireostatskih lijekova, zbog ozbiljnih posljedica po majku i plod. Lijek izbora u liječenju hipertireoze je propiltiouracil, koji je se daje u najmanjim mogućim dozama, jer isti prolazi posteljičnu barijeru i može uzrokovati fetalnu hipotireozu. Doza od 200 mg propiltiouracila je sigurna i nema lošeg utjecaja na fetus.

Bolesti štitnjače u trudnoći

Hipotireoza ili smanjeni rad štitnjače u trudnoći

Najčešći uzrok primarne hipotireoze u trudnoći je Hashimotova bolest u kojoj imunološki sustav majke stvara cirkulirajuća protutijela koja napadaju štitnjaču, što dovodi do smanjene produkcije  hormona štitnjače u organizmu.

Kod žena s klinički manifestnog hipotireozom prije trudnoće, preporučuje se prekoncepcijska obrada i regulacija vrijednosti TSH, koji prije koncepcije ne smiju biti iznad 2,5 mIU/L, zbog povećanog rizika od spontanog pobačaja i prijevremenog poroda.

Nakon koncepcije (zanošenja) potrebno je povećati terapijsku dozu tiroksina za 20-30% od doze prije trudnoće, kako bi se postiglo eutireotično stanje i normalizirala razina TSH u krvi majke.

Kako hipotireoza može utjecati na majku i na plod?

Neliječena hipotireoza tijekom trudnoće može dovesti do:

 • preeklampsiju- opasnog stanje povišenog krvnog tlaka i gubitka proteina mokraćom u trudnoći
 • anemija
 • spontanog pobačaj
 • prijevremeni porod
 • niske porođajne težine kod novorođenčeta
 • mrtvorođenost
 • kongestivno zatajenje srca
 • kongenitalne anomalije
 • poremećaj u neurološkom razvoju ploda

Liječenje hipotireoze u trudnoći:

Cilj liječenja hipotireoze u trudnoći je uspostavljanje kliničkog i kemijskog stanja eutireoze, jer je dokazano kako su djeca, rođena od žena s različitim stupnjem hipotireoze, imaju neurorazvojna oštećenja. Liječenje se provodi supstitucijskom terapijom – levotiroxinom (Euthirox) peroralno (na usta) u jednoj dozi prije obroka.

Potrebno je redovito tijekom trudnoće kontrolirati razinu slobodnih hormona štitnjače i TSH te održavati vrijednosti u granicama normale, jer se pokazalo kako i  blago povećanje TSH u trudnoći (> 4miL/L), kod latentne hipotireoze može utjecati na niži kvocijent inteligencije djeteta, što nije zabilježeno kod trudnica koje su uzimale tiroksin.

Što možemo zaključiti!

U trudnoću treba liječiti hipotireozu, već ako se nađe povišena vrijednost TSH>2,5 jed./L u prvom tromjesečju ili ako je TSH>3,0 jed./L u drugom tromjesečju trudnoće.

Zbog čestih komplikacija trudnoće u trudnicama s hipotireozom kao što su spontani pobačaj, prijevremeni porod, preeklampsija, abrupcija placente, postpartalno krvarenje, a u djece dijagnosticirano neurorazvojno oštećenje, Hrvatsko društvo za štitnjaču preporučuje učiniti probir na hipotireozu, određivanjem TSH u serumu, svim trudnicama kod prvog ginekološkog pregleda.