Trudnoća po tjednima

Početna / Blog / Trudnoća po tjednima

Trudnoća se računa od prvog dana Vaše posljednje mjesečnice i traje 40 tjedana. Kroz taj period Vaše dijete se razvija, a i Vi prolazite kroz određene promjene.

 4. – 7. tjedan trudnoće

trudnoca-po-tjednima
Otkucaji srca embrija počinju već oko 4. tjedna trudnoće. Tijekom naredna dva mjeseca embrij - sitno biće se razvija intenzivno. Stanice mozga i živčanog sustava se razvijaju nevjerojatno brzo. Na kraju 2. mjeseca embrij je dugačak oko 3 cm, oči i uši su počele s razvojem. Male izbočine koje vidimo na ultrazvučnoj slici su mjesta koja su osnove razvoja ruku i nogu.

 8. – 11. Tjedan trudnoće

U ovim tjednima počinje intenzivan rast nogu, ruku, usta, nosa, ušiju i mozga. Pojavljuju se i promjene u Vašem tijelu koje se prilagođava novom biću. Volumen krvi se povećava gotovo dvostruko. Trudnoća utječe na Vaš metabolizam (biokemijske i hormonalne reakcije u tijelu koje snabdijevaju organe i stanice na optimalnoj razini).

U ovim tjednima potrebno je piti najmanje 2 litre vode dnevno. Dovoljan unos tekućine i postupno povećanje pritiska maternice uzrokuje i češće uriniranje.

 12. – 15. tjedan trudnoće

Ovo je period kada mozak Vašeg djeteta počinje kontrolirati pokrete i reflekse. Dijete se sada počinje micati voljno. Nastavlja se intenzivan rast, a ultrazvučno često primijetimo kako sisa palac.

Vaš trbuh postaje primjetan u ovim tjednima. Mučnine su prestale i vedrije gledate naprijed. Kako aktivan treba biti u trudnoći?

Vježbanje je dobro za vas, trenirajte i budite fit za porod. Idealno je vježbati pola sata na dan. Nježnije aktivnosti kao plivanje, hodanje/trčanje ili joga dobre su opcije za ostati u formi tijekom trudnoće. Bez obzira koju aktivnost preferirali treba slušati svoje tijelo koje će Vam reći gdje je granica. Većina aktivnosti nisu problem do 6. mjeseca trudnoće, a tada morate izabrati lakše aktivnosti.

Kegelove vježbe treba raditi svakodnevno kako bi pripremili dno zdjelišta na pojačano naprezanje i porod.

16. – 19. tjedan trudnoće

U ovome tjednu trudnoće počinjete primjećivati lagane senzacije „kao leptiriće u trbuhu“, no to su prvi pokreti koje možete osjetiti. Dijete Vas čuje kao i zvukove oko vas. U ovoj fazi sasvim je uobičajeno pojačano znojenje i potreba za uzimanjem zraka, odnosno predahom. Tjelesna temperatura je lagano povećana zbog hormonalnih promjena.

 20. – 23. tjedan trudnoće

Akrobatski pokreti djeteta ovih dana, praćeni su i s udarcima koji se mogu vidjeti promatranjem trbuha. U ovoj fazi trudnoće i otac može percipirati i komunicirati s djetetom.

Počinjete osjećati pravilne blage trzaje u trbuhu - Vaše dijete štuca.

24. – 27. tjedan trudnoće

Počinje formiranje crta lica Vašeg djeteta. Do kraja 7. mjeseca dijete počinje otvarati oči i razlikovati svjetlo i tamu. Također u ovom periodu dijete više dobiva na težini.

Dodatni kilogrami stvaraju pritisak na leđa i noge, osjećate se teže i nespretnije.

 28. – 31. tjedan trudnoće

U ovom razdoblju počinje se razvijati pamćenje djeteta te počinje prepoznavati vaš glas. Razvijaju se djetetovi osjeti okusa, u mogućnosti je osjetiti blagi okus amnionske tekućine (koja je slična okusu majčinog mlijeka).

U ovom razdoblju Vi i Vaše dijete trebate se više odmarati.

32. – 40. tjedan trudnoće

Zadnja dva mjeseca trudnoće, Vaše tijelo počinje pripremu za porod. Tijekom zadnjih tjedana trudnoće dijete se spušta u zdjelicu s glavom okrenutom prema dolje kako bi se namjestilo u pravilnu poziciju za porod.

Vi te kretnje primjećujete kao lagano zatezanje u leđima i spuštanje trbuha.

S masažom perineuma možete započeti u 34. tjednu.

4 tjedna prije termina pripremite torbu za bolnicu kako bi sve bilo spremno za finale.