Zika virus

Početna / Blog / Zika virus

Što kažu i preporučaju Hrvatski zavod za javno zdravstvo i CDC (Centers fof Disease Control and Prevention) SAD-a i Evrope?

Epidemije uzrokovane zika virusom koje prenosi tigrasti komarac imaju Brazil, El Salvador, Francuska polinezija i SAD-a.

Prema podacima ECDC-a (Europen Centers for Disease Control and Prevention), na području Europe je do sada zabilježeno nekoliko importiranih slučajeva zika virusne bolesti (Ujedinjeno Kraljevstvo, Nizozemska, Njemačka, Švicarska, Italija, Španjolska, Portugal, Danska, Finska, Švedska) u osoba koje su prethodno boravile u državama zahvaćenim epidemijom zika virusne infekcije.

Slika 1. Države i područja sa zabilježenim autohtonim slučajevima Zika virusne infekcije
Slika 1. Države i područja sa zabilježenim autohtonim slučajevima Zika virusne infekcije

S obzirom na to da je tigrasti komarac (Aedes albopictus) udomaćen u mnogim dijelovima Europe, prvenstveno oko Sredozemlja, mogućnost daljnjeg širenja infekcije od importiranih slučajeva postoji, iako do sada još nije zabilježen i opisan u Europi. Rizik daljnjeg prijenosa zika virusne infekcije u Europi, uključujući i Hrvatsku,  tijekom zimskog razdoblja je izuzetno nizak jer takvi  klimatski uvjeti ne pogoduju tigrastom komarcu.

Što treba znati o infekciji zika virusom?

Inkubacija zika virusne bolesti  je 3 do 12 dana nakon uboda zaraženog komarca.

Većina infekcija (60 do 80%) je bez simptoma, a kod simptomatskih oblika najčešće se radi o blažim simptomima:

 • vrućice s osipom
 • bolova u zglobovima i mišićima
 • konjuktivitisa i glavobolje

Rjeđe su prisutni bolovi u stražnje dijelu oka (orbita) i gastrointestinalni simptomi.

Zika virusna bolest  obično traje 4 do 7 dana, rijetko zahtijeva hospitalizaciju te u pravilu prolazi bez teških komplikacija i smrtnih ishoda.

Zika virus infekcija u trudnoći?

Trudnice se mogu zaraziti zika virusom u svakom tromjesečju. Incidencija zika virusne infekcije kod trudnica, trenutno, nije poznata, a podaci o trudnicama zaraženim virusom zika su ograničeni. Ne postoje dokazi koji ukazuju da su trudnice podložnije zika virus infekcijama od ostale populacije niti iskustvo teže bolesti tijekom trudnoće.

Iako još nije pouzdano utvrđena uzročna veza, sve je više indicija da je zika virusna infekcija povezane sa: povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput spontanih pobačaja, prijevremenih porođaja ili pojave prirođenih malformacija novorođenčadi kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene zika virusom. Otkada je započela epidemija zika virusne infekcije u zemljama Južne Amerike, uočen je značajan porast u učestalosti mikrocefalije i drugih prirođenih malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi čije su majke tijekom trudnoće bile izložene zika virusu.

Također,  u nekim od epidemijom zahvaćenih zemalja zabilježena je i veća učestalost neuroloških poremećaja (Guillain Barré-ov sindrom) u odraslih osoba, što je također predmet intenzivnog istraživanja.

Preporuke za trudnice koje planiraju putovanje na područje prijenosa zika virusa

Budući da ne postoji ni cjepivo, niti preventivni lijekovi kako bi se spriječili prijenos zika virusa i infekciju, CDC preporučuje da sve trudnice razmotre odgodu putovanja u područja gdje je u tijeku prijenos zika virusa.

Ako se trudnice ipak odluče putovati u ta područja treba ih savjetovati da se strogo drže koraka kako bi izbjegli ugrize komaraca. Komarci koji šire zika virus grizu uglavnom tijekom dana. Stoga je važno osigurati zaštitu od uboda komaraca tijekom cijelog dana.

Strategije zaštite od ugriza komaraca uključuju:

 • nošenje dugih rukava i dugih hlača
 • korištenje sredstva za odbijanje kukaca
 • boravak i spavanje u klimatiziranim sobama

Etiketa proizvoda i sredstva koja odbijaju insekte sadrži  podatke koje je važno znati: DEET, picaridin i IR3535 su sigurni za trudnice.

Trudnice koje su  boravile u rizičnom području po povratku trebaju svoje putovanje spomenuti ginekologu koji prati njihovu trudnoću radi primjerene procjene i daljnjeg prenatalnog praćenja.

Preporuke  za ginekologe vezano za zika virus infekcije

 1. Trudnice s poviješću putovanja u područja u kojim se prenosi zika virusa i koje prijave dva ili više simptoma (akutne pojave groznice, makulopapularni osip, artralgija, ili konjunktivitis) za vrijeme ili unutar 2 tjedna od putovanja treba podvrgnuti testiranju.
 2. Ispitivanje asimptomatskih trudnica se ne preporučuje u odsutnosti fetalne mikrocefalije ili intrakranijskih kalcifikata.
 3. Testiranje nije indiciran za žene bez povijest putovanja na područje s prijenosom zika virusa.
 4. Trudnice kod kojih postoji laboratorijski dokaz zaraze zika virusom, preporučuju se serijski ultrazvučni pregledi. No, ne postoji specifično protuvirusno liječenje infekcije zika virusom, preporučuje se samo simptomatska terapija.

Preporuke muškarcima koji imaju trudnu partnericu

Muškarcima koji su se vratili iz rizičnih područja preporučuje se korištenje kondoma tijekom spolnog odnosa sa trudnom partnericom odnosno partnericom kod koje postoji  vjerojatnost trudnoće:

 • 28 dana nakon povratka, ako nije imao nikakve simptome kompatibilne sa zika virusnom bolesti
 • 6 mjeseci nakon oporavka od laboratorijski potvrđene zika virusne bolesti

Dijagnoza

Dijagnostika zika virusa radit će se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Nacionalnom referentnom laboratoriju za arboviruse i rikecije i na Odjelu za molekularnu dijagnostiku, a temeljit će se na serološkim i molekularnim metodama.

Liječenje

Liječenje je simptomatsko primjenom analgetika (ublažavanje boli), antipiretika (snižavanje temperature) i  antihistaminika (kod pruritičkog osipa).

CDC (SAD) je razvio privremene smjernice vezano uz pojavu zika virusa.
Ažuriranja su dostupni online (http://wwwnc.cdc.gov/travel/notices/).

 

zika-smjernice
Smjernice: algoritam testiranja za trudnice sa poviješću putovanja u područja s prijenosom zika virus s ili bez kliničkih simptom bolesti karakterističnih za infekciju zika virusom