Psihološki aspekt novopečenih majki, postpartalna tuga (baby blues), postporođajna depresija

Početna / Blog / Psihološki aspekt novopečenih majki, postpartalna tuga (baby blues), postporođajna depresija

Porodom i dolaskom novorođenčeta na svijet život novopečenih roditelja se mijenja u potpunosti.   Mnogo novopečenih majki i roditelja će osjetiti ogromnu sreću i radost, ali u isto vrijeme i zabrinutost i nervozu zbog velike odgovornosti koja slijedi.

Prvih 6-8 tj. nakon porođaja žena prolazi kroz velike psihološke, fizičke i emocionalne promijene. Hormonalne promjene koje se događaju za vrijeme porođaja i nakon njega - nagli pad razine hormona hCH, estrogen i progesteron, bol i psihički stres zbog samog porođaja, umor i neispavanost mogu biti okidač za razvoj psihičkih problema kod žena.

Psihološki aspekt novopečenih majki, postpartalna tuga (baby blues), postporođajna depresija

Otprilike 85% žena u tom periodu iskusi neki oblik psihičkih simptoma, dok u njih 10 do 15% oni su ozbiljnije prirode i zahtijevaju neki oblik liječenja.

 

85%
Blaži oblik
15%
Ozbiljniji problemi

Što je postpartalna tuga ("baby blues")?

Radi se o najblažem i najčešćem te prolaznom obliku psihičkog poremećaja u razdoblju postpartuma (odmah nakon poroda).

"Emocionalna kriza" koju karakterizira velika tuga, strah, emocionalna razdražljivost, zabrinutost, nemotivirani plač i promjena raspoloženja, odraz je zabrinutosti novopečene majke da neće moći skrbiti za svoju bebu te odgovornosti koja sama uloga majčinstva po sebi donosi.

Nakon početne prilagodbe i usklađivanja s novorođenom bebom te uz primjerenu emocionalnu podršku majke i pomoći oko djeteta, ovo stanje najčešće se spontano razriješi.

Javlja se u 85% žena u postpartalnom periodu i ne zahtijeva liječenje.

Što ako se i dalje osjećate loše i vaši simptomi su izraženiji?

U slučaju kada ti osjećaji ne nestanu ili se pogoršaju, postoji mogućnost da se radi o postporođajnoj depresiji. Simptomi postporođajne depresije pojavljuju se u prvih 4 do 8 tjedana ili nekoliko mjeseci nakon porođaja, a manifestiraju se u obliku:

 • Psihološki aspekt novopečenih majki, postpartalna tuga (baby blues), postporođajna depresijavećih promjena u raspoloženju
 • problema sa spavanjem
 • gubitka apetita
 • pretjerane tuge
 • osjećaj bezvrijednosti, srama, krivnje i neadekvatnosti
 • intenzivne razdražljivosti i ljutnje
 • teškoće u stvaranju odnosa i povezivanju s novorođenčetom
 • osjećaja da je novopečena majka podbacila u ulozi majke

 Javlja se u 10-15% slučajeva, a simptomi postpartalne depresije su znak da „emocionalna kriza“ prerasta u stanje koje zahtjeva liječenje i pravovremenu i odgovarajuću stručnu pomoć.

Zašto nastaje postporođajna depresija?

Postporođajna depresija može biti potaknuta emocionalnom i stresnom situacijom te očekivanjima koje majčinstvo samo po sebi donosi.

Želja da žena bude savršena u ulozi majke te osobna očekivanja da uz to bude i odlična partnerica, kućanica te da po mogućnosti nastavi s uspješnom karijerom, najčešći su razlog osjećaja krivnje i vlastite nevrijednosti.

Socijalna očekivanja koji ulogu majke promatraju kao nešto što je prirodno i normalno i da tu ima mjesta samo za ugodne emocije, zbunjuju mlade majke koje se nađu u ovakvim situacijama.

Novopečene očeve također pogađa kronična neispavanost, zabrinutost zbog pojave nove odgovornosti i velike promjene u životu te sumnje i strahovi da neće moći ispuniti očekivanja u svezi s odgojem djeteta.

Kako sebi možete pomoći?

Ako patite od postporođajne krize, nema razloga da se osjećate krivima ili da se sramite.

 • podijelite vaše osjećaje s članovima obitelji i prijateljima kojima vjerujete. Važno je osjećati se shvaćeno i podržano
 • podijelite vaše iskustvo i razgovarajte s drugim mamama i očevima koji su bili u sličnoj situaciji
 • uzmite vremena za sebe, jer jedino odmorna, sretna, zadovoljna i emocionalno dostupna mama se može brinuti o svom djetetu
 • dajte si vremena za prilagodbu na majčinstvo
 • vježbajte, ako možete svaki dan, jer vježbanje ima pozitivan efekt na raspoloženje i na osjećaja ispunjenosti i sreće
 • pravilno se hranite, loše prehrambene navike i unos malih količina zdravih namirnica mogu pridonijeti osjećaju umora i razdražljivost
 • podijelite kućanske poslove, potražite pomoć partnera i članove obitelji u obavljanju svakodnevnih obaveza

Što možemo zaključiti?

Simptomi postporođajne krize su česta pojava kod novopečenih majki te se o njima treba otvoreno razgovarati. Ako ste suočeni sa strahovima i brigama u svezi s odgojem djeteta, to vas ne čini lošom osobom ili lošom majkom.

Traženje stručne pomoći nije odraz osobne slabosti nego odgovorno ponašanje prema sebi, svojem djetetu i partneru.

Obratite se stručnoj osobi kojoj možete povjeriti svoje osjećaje i misli koje vas zabrinjavaju i onemogućuju vam ostvariti kvalitetan odnos sa svojom bebom.

Stručna psihološka pomoć u ovim situacijama je od iznimne važnosti, jer emocionalna i psihička  stanja majke koja su neprepoznata ili zanemarena, mogu negativno utjecati na vezu između majke i djeteta te na psihološki razvoj djeteta. Dokazana je veća učestalost emocionalnih problema, problema u ponašanju i hiperaktivnosti kod djece čije su majke bolovale od postpartalne depresije.

Educirajte se kako da postanete svjestan roditelj i svjesno odgajajte svoje dijete, zapamtite da su prve razvojne godine uz ostvarivanja dobre povezanosti majke i djeteta, ključni faktor za uspješno majčinstvo i roditeljstvo.