HSSG

HSSG je kratica za histerosalpingosonografiju – ultrazvučnu pretragu kojom se ispituje abnormalnost maternice i prohodnost jajovoda.

hssg1hssg3HSSG spada u suvremenu dijagnostičku obradu. Postoji nekoliko varijacija ove pretrage, od kojih se najčešće primjenjuju kontrastni HSSG kada se koristi ultrazvučni kontrast, a tehnički napredak i razvitak power Dopplera i 3D ultrazvuka omogućuju nam prikaz prohodnost jajovoda i jednostavnom primjenom fiziološke otopine, što pretragu financijski čini povoljnijom.

 

Procjenjuje se da oko 30% slučajeva bračne neplodnosti nastaje uslijed začepljenja jajovoda, odnosno abnormalnosti jajovoda i male zdjelice, kao hssg2posljedica ranijih upalnih procesa u maloj zdjelici, izvanmaterične trudnoće ili ranijih kirurških zahvata. Začepljenje jajovoda sprječava susret jajašca koje se oslobađa pucanjem “folikula“, mjehurića na jajniku u kojem sazrijeva jajašce i muških spolnih stanica spermatozoida.

Abnormalnosti maternice podrazumijevaju prirođene anomalije maternice i stečene promjene u maternici:

  • adhezije (spone između prednje i stražnje stijenke maternice)
  • polipi
  • miomi

Nepovoljan učinak na koncepciju i trudnoću imaju submukozni miomi, dok je za polipe i intramuralne miome dvojben.

hssg4Submukozni miom hssg5Polip hssg6Adhezije (spone između prednje i stražnje stijenke maternice)

Kako pretraga izgleda

Prije pretrage je potrebno isprazniti mokraćni mjehur. Potom ćete dobiti intramuskularnu injekciju atropina, kako bi se blokirala eventualna neželjena reakcija vegetativnog živčanog sustava.

Pretraga započinje uobičajenim vaginalnim pregledom i “nativnim” 3D ultrazvukom, pri čemu se procjenjuje 3D anatomija maternice i eventualno prisustvo “septuma” – pregrade unutar maternice koja može biti odgovorna za spontani pobačaj.

hsgNakon dezinfecije vagine i vrata maternice, u maternicu se uvodi vrlo tanki kateter, te blokira napuhivanjem malenog balončića kako bi ostao na svome mjestu tijekom pretrage. Potom se uklanja spekulum i uvodi vaginalna ultrazvučna sonda. Slijedi ubrizgavanje tople fiziološke otopine s antibiotikom čiji se tijek potom prati uz pomoć power Dopplera.

Ukoliko su jajovodi prohodni otopina prolazi kroz jajovode bez otpora. U slučaju začepljenih jajovoda otopina se nakuplja ispred prepreke dajući karakterističnu ultrazvučnu sliku. Po završetku ubrizgavanja otopine provjerava se eventualno nakupljanje tekućine u jajovodima, kao i prisustvo slobodne tekućine u trbušnoj šupljini.