Blizanačka trudnoća

Početna / Blog / Blizanačka trudnoća

Učestalost blizanačkih trudnoća raste i rezultat je povećane uporabe lijekova za stimulaciju ovulacije i odgođenog majčinstva (dob majke iza 35 godina) te hormonalnih promjena žena u toj dobi praćenih povećanom razinom folikulostimulirajućeg hormona (FSH).

Blizanačka trudnoća je opterećena s povećanom učestalošću gotovo svih poznatih komplikacija u trudnoći izuzev prenošenja i makrosomije.

Oko 60% svih blizanačkih trudnoća završava prijevremenim porođajem, veća je pojavnost  spontanog pobačaja, gestacijskog dijabetesa, preeklampsije, intrauterinog zastoja rasta, što ima za posljedicu povećanje bolesti maternalnog i perinatalnog morbiditeta i mortaliteta.

45%
Blizanaca ima različit spol

Blizanci se mogu razviti...

 • iz dviju odvojenih jajnih stanica (dizigotni), u tom slučaju blizanci mogu biti istog ili različitog spola. Pojavnost varira u različitim populacijama, za bijelu rasu iznosi 8/1000 porođaja.
 • iz jedne zajedničke  jajne stanice (monozigotni), blizanci su tada istog spola i nosioci su istog genetskog materijala. Pojavnost je 3-5/1000 porođaja.
0
%
Blizanačkih trudnoća nastaje iz dvije različite zigote (oplođene jajne stanice), povećana šansa je kod žena koje imaju u obitelji blizance s majčine strane
0
%
Blizanačkih trudnoća nastaje iz jedne zigote (oplođene jajne stanice), a tada nastaju slučajno bez genetske povezanosti
Blizanacka trudnoca
Bikoriati biamniati - fetusi imaju odvojene amnijske ovojnice i odvojene posteljice33%
Monokoriati biamniati - fetusi imaju posteljice između kojih postoji komunikacija putem zajedničkih krvnih žila, ali su o odvojenim amnijskim ovojnicama67%
Monokoriati monoamniati - fetusi imaju zajedničku posteljicu i nalaze su u istoj amnijskoj ovojnici1%

Spremite se za češće trudničke kontrole:

 • Kod dvojajčanih blizanaca, odnosno nekompliciranih blizanačkih trudnoća, ultrazvučni pregled nužno je učiniti najmanje jednom u prvom tromjesečju trudnoće radi pouzdanog utvrđivanja gestacijske dobi, broja posteljica (korionicitet) i broja amnija (amniocitet), Blizanacka trudnocabar jednom u drugom tromjesečju (“anomaly scan”) te ako je trudnoća potpuno uredna, ultrazvučni pregled ponavljati svaka 4 tjedna.
 • Kod jednojajčanih blizanaca, odnosno nekompliciranih mokokorijalnih blizanačkih trudnoća, ultrazvučni pregled nužno je učiniti u prvom tromjesečju trudnoće, kako je već spomenuto, radi pouzdanog utvrđivanja gestacijske dobi, broja posteljica (korionicitet) i broj amnija (amniocitet), a nakon 16 tjedna gestacije svaka 2 tjedna zbog mogućnosti komplikacija specifičnih za ovu skupinu blizanaca kako što su međublizanački transfuzijski sindrom (TTTS), blizanačka sekvencija anemija i policitemija (TAPS), blizanački sindrom retrogradne arterijske perfuzije ( TRAP).

Budite svjesni mogućih komplikacija:

 • Prijevremeni porođaj (porod prije 37 tjedana) – dok je prosječno vrijeme porođaja kod jednoplodnih trudnoća s 39 tjedana trudnoće, kod blizanačkih trudnoća većinom se događa oko 36 tjedna
 • Niska porođajna težina (težina manja od 2500 gr.) povećava rizik od neurorazvojnih komplikacija djeteta u smislu razvoja cerebralne paralize, kognitivnih poremećaja te deficita pažnje
 • Intrauterini zastoj rasta (IUGR) koji se češće javlja kod blizanačkih u odnosu na jednoplodnih trudnoća i rezultat je nedovoljnog kapacijeta posteljice i nemogućnosti odgovora na povećane nutritivne potrebe oba ploda
 • Preeklampsija (opasno stanje povišenog krvni tlak u trudnoći ) - blizanačke trudnoće imaju dva puta veći rizik razvoja preeklampsije, a težina bolesti je izraženija u odnosu na jednoplodne trudnoće
 • Gestacijski dijabetes (GDM) - češći je kod blizanačkih trudnoća zbog povišenih vrijednosti antiinzulinskih hormona, odnosno povećane inzulinske rezistencije
 • Abrupcija posteljice (odlupljenje posteljice) je tri puta češća u odnosu na jednoplodne trudnoće
 • Veća je šansa dovršenje poroda carskim rezom, više od 60% blizanaca se rađa carskim rezom
 • Komplikacije specifične za jednojajčane blizance kao što su međublizanački transfuzijski sindrom (TTTS), blizanačka sekvencija anemija i policitemija (TAPS), blizanački sindrom retrogradne arterijske perfuzije (TRAP).

Važno je znati:

Blizanacka trudnocaRana ultrazvučna potvrda blizanačke trudnoće te podatak o monokorionskim blizancima (blizanci koji dijele istu posteljicu)  je od iznimne važnosti u praćenju blizanačke trudnoće. Na temelju toga je moguća pravovremena detekcija potencijalnih komplikacija te planiranje intenziteta antenatalnih pregleda u trudnoći.

Važno je istaknuti, kako u 19% trudnoća dolazi do propuštanja postavljanja dijagnoze monokorijalne trudnoće ultrazvučnim pregledom.

U Hrvatskoj je danas dostupan PANORAMA TEST - neinvazivni prenatalni test (NIPT) koji se može učiniti već od 9. tjedna trudnoće, a uz procjenu vjerojatnosti za najčešće kromosomopatije i genetske delecije s viskom sigurnošću procjenjuje i zigocitet kod blizanačkih trudnoća (razlikuje monokorijalnu od bikorijalne trudnoće).

U antenatalnoj skrbi blizanačke trudnoće potrebno je ultrazvučnim pregledom odrediti količinu plodove vode svaka 2 tjedna, a svaka 4 tjedna procjeniti fetalni rast.

Trudnicama se preporučuje povećanje kalorijskog unosa za oko 300 kcal (cca jedna jabuka) u odnosu na one s jednoplodnim trudnoćama, kako bi postigle uredan dobitak na tjelesnoj masi.

U ranoj trudnoći trudnicama s urednim blizanačkim trudnoćama nije potrebno ograničiti tjelovježbu, pogotovo ako su i prije trudnoće bile fizički aktivne. Napredovanjem trudnoće fizičke promijene u organizmu trudnice su izraženije u odnosu na trudnica s jednoplodnim trudnoćama, pa je bitno osigurati dovoljno vremena za odmor i mirovanja.

Educirajte se, odaberite pouzdanog ginekologa koji će vam pomoći i dati stručni odgovor na sva pitanja vezana za blizanačku trudnoću, brinite o sebi i svojoj fizičkoj formi, unosite zdravu hranu koja zadovoljava kalorijske potrebe u trudnoći i pripremite se za doček dvije “bebice”.