Kako odabrati ginekologa?

Početna / Blog / Kako odabrati ginekologa?

Često sama pomisao na ginekološki pregled kod mladih djevojaka i adolescentica stvara osjećaj nelagode, straha i srama. Iznimno je važno, pri odabira ginekologa, biti svjestan kako izabrani liječnik, treba biti netko s kim će Vam biti ugodno pričati o najintimnijim temama vezanih za vaše reproduktivno i seksualno zdravlje.

Pri odabira ginekologa informirajte se o sljedećim pojedinostima:

1 Ginekolog mora imati dobre preporuke

Konzultirajte se, popričajte otvoreno s bliskim ljudima iz Vaše okolice, prijateljicama, liječnicom obiteljske medicine kako bi Vam  pomogli pri pravilnom odabiru ginekologa te svojim vlastitim iskustvo potvrditi pouzdanost i stručnost liječnika.

Isto tako, kod internetskog pretraživanja pogledajte rejting, komentare/iskustva pacijenata potencijalnog ginekologa i poliklinike u kojoj radi.

2 Stručnost i edukacija ginekologa su nužni

Informirajte se, pročitajte životopis ginekologa, istražite gdje je odradio edukaciju, gdje se usavršavao i koje su njegove specijalnosti i specifične vještine u struci.

Upoznajte se s vizijom i  pristupom ženskom zdravlju liječnika koji Vam je interesantan.

3 Komunikacijske vještine ginekologa omogućuju dobar transfer

Od iznimne je važnosti, osim stručnosti i educiranosti, provjeriti posjeduje li ginekolog dobre komunikacijske vještine. Krut stav liječnika, koji se odnosi prema Vama strogo i naredbodavno ili kritizira vaše odabire i način života, može biti razlog gubitka povjerenja čak i u situacijama kada se radi o stručnom liječniku s dugogodišnjim iskustvom i praksom. Odaberite liječnika s kojim ćete se osjećati ugodno i koji će moći prihvatiti Vaše specifična stajališta i probleme.

4 Ginekolog i poliklinika/ordinacija u kojoj radi Vam trebaju nuditi kvalitetnu i dobru uslugu

Obratite pozornost na:

  • ljubaznost osoblja
  • vrijeme čekanja kod pregleda i kod naručivanja
  • dostupnost i spremnost ginekologa odgovoriti na “sva” Vaša pitanja i nedoumice
  • čistoća i higijena poliklinike/ordinacije
  • ugodna i opuštajuća atmosfera

5 Spol ginekologa može biti presudan

Kod odabira ginekologa razmislite, osjećali se ugodnije kod je ženskog ili muškog liječnika. Većina žena osjeća kako ju liječnik istog spola može bolje shvatiti i lakše će s njom podijeliti svoju intimu. Nemojte zaboraviti da je ginekolog osoba koja će Vam obavljati ginekološki pregled i s kojim ćete pričati o vašim najintimnijim temama vezanih za vaše reproduktivno i seksualno zdravlje.

6 Lokacija poliklinike/ordinacije

S obzirom na to da su posjete i kontrolni pregledi kod ginekologa česti, pogotovo u specifičnim stanjima, kao što su trudnoća, obrada i liječenje neplodnosti, patoloških promjena na maternici i jajnicima kao što su miomi i ciste, abnormalni PAPA test, imajte na umu kako i blizina ginekologa može biti jedan pozitivan aspekt prilikom odabira.

Kako odabrati ginekologa?

Zapamtite, ginekolog je liječnik kojem prije svega morate vjerovati, osjećati se sigurno, s kojim možete otvoreno razgovarati i s kojim se i u lošim životnim situacijama/nedaćama trebate osjećate ugodno i opušteno.