Dermoidi

Početna / Ginekologija / Dermoidi

Dermoidni tumori (ciste) su najčešći tumori jajnika u reproduktivnoj dobi žena između 20. i 30. godine života, koji se u 15% slučajeva mogu javiti obostrano i zahvatiti oba jajnika. Mogu izazvati torziju, infekciju, prsnuće ili karcinom. Uklanjaju se konvencionalnom ili laparoskopskom operacijom.

Dermoidi spadaju u skupinu teratoma.

Teratomi jajnika su novotvorevine spolnih stanica koji se razvijaju iz svih triju zametnih listova (ektoderm, mezoderm, endoderm).

Mogu biti:

  • dobroćudni (zreli) teratomi-dermoidne ciste
  • zloćudni (nezreli) teratomi
  • monodermalni (visokospecijalizirani) teratomi koji su građeni od tkiva iz jednog zametnog lista - struma ovarii

U 95% slučajeva novotvorevina spolnih stanica radi se o zrelim dobroćudnim teratomima koji se još nazivaju dermoidne ciste.

95%
Dermoidne ciste

Kako izgledaju i koje su karakteristike dobroćudnih cističnih teratoma, populanije dermoida/dermoidnih cisti.

Dermoidne ciste su u većini slučajeva cistični tumori koji su izgrađeni od zrelih, diferenciranih struktura i mogu sadržavati tkiva kao što su koža, masno tkivo, znojne žlijezde, koštano i hrskavično tkivo, pa se u unutrašnjosti ciste mogu naći zubi, dlake, loj, koji daju specifičan izgled ciste.

Koji su simptomi?

Većina žena nema nikakve simptome, pa često dermoide ciste mogu biti slučajan nalaz prilikom ultrazvučnog pregleda.

U slučaju simptomatskih teratoma, klinička slika zavisi od veličine tumora.
Simptomi su najčešće povezani sa:

  • boli, zbog torzije ciste i prekida dotoka krvi u tkivu jajnika, koja je prisutna u 17% slučajeva
  • rupturom ciste i izlijevanjem masnog sadržaja u trbušnu šupljinu, koja može uzrokovati krvarenje i pojavu kemijskog peritonitisa, odnosno kemijske reakcije potrbušnice i stvaranje priraslica.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na temelju ultrazvučnog pregleda, čija senzitivnost u dijagnostici ovih tumora iznosi od 98 do 100%.

Kirurško odstranjivanja ciste i histopatološka analiza materijala su važni kako bi se mogla postaviti definitivna dijagnoza i isključiti mogućnost zloćudne transformacije ciste, koja je moguća u 0,2-2% slučajeva zrelih dermoidnih teratoma.

Dermoidi

Rizični faktori za zloćudnu transformaciju su:

Dob žene iza 45 godina
Promjer tumora koji je veći od 10 cm
Brzi rast ciste
Niski RI (indeks otpora) prilikom Dopplerskog ispitivanja

Kako se liječe?

Dermoidne ciste se liječe kirurškim odstranjivanjem ciste kako bi se izbjegle potencijalne komplikacije kako što su torzija i ruptura ciste te razvoj zloćudne transformacije tkiva unutar ciste.

Nezreli (imaturni) teratomi, još poznatiji pod nazivom teratoblastomi sačinjavaju manje od 1% ovarijskih teratoma i javljaju se u prve dvije dekade života.

Histološki gradus zavisi od stupnju diferencijacije ovih tumora, odnosno od zastupljenosti nezrelog tkiva (najčešće neuralnog) u odnosu na postotak zrelog tkiva i važan je indikator rizika za proširenje bolesti izvan jajnika.

Iako se mogu prezentirati istom kliničkom slikom kao i zreli teratomi, često kod ovih tumora postoji povećanje tumorskih biljega kao što su AFP i LDH.

Prognoza nezrelih (imaturnih) teratoma ovisi od kliničkog stadija bolesti te o stupnju zrelosti, a terapija je kombinirana, što podrazumijeva kirurško odstranjivanje tumora u kombinaciji s kemoterapijom.