Gestacijski dijabetes

Početna / Trudnoća / Gestacijski dijabetes

GD (gestacijski dijabetes) je stanje u kojem žena razvije povišenu razini šećera u krvi (hiperglikemiju) prvi put u trudnoći. U većini slučajeva stanje se normalizira nakon trudnoće.

Ovaj tip privremenog diajbetesa se javlja u 1 od 8-10 žena. GD može biti štetan i za majku i za dijete. Stoga je važno trudnice testirati na vrijeme, odnosno odmah na početku trudnoće.

RIZIK za GD je veći kod trudnica koje:

  • su starije od 30 godina
  • imaju prekomjernom tjelesnom težinom (BMI >30 kg/m*2)
  • imaju dijabetes u obitelji
  • su u prethodnoj trudnoći imala GD
  • su rodile dijete od preko 4000 grama

gd1

Kako do dijagnoze?

Test glukoze natašte se radi svim trudnicama, a potom od 24.-26. tjedna je potrebno učiniti test opterećenja glukozom (OGTT).

Trudnice s visokim rizikom trebaju učiniti OGTT na početku trudnoće i ponavljati ga u svakom trimestru.

Koji su uzroci GD?

Tijekom trudnoće potrebno je osigurati fetusu (djetetu) nutrijente za normalan razvoj posredstvom posteljice koja je “usađena” u stijenku maternice.

Placenta proizvodi hormone koji imaju za cilj povećati razinu šećera u krvi kako bi hranjive tvari bile dostupne fetusu u dovoljnoj količini. Žene kojima gušterača ne može podići proizvodnju inzulina na odgovarajuću razinu kako bi metabolički uravnotežili ovu “novu” situaciju razvijaju GD.

GD je privremeno stanje koje se normalizira nakon poroda.

Nažalost, žene koje razviju GD su u povećanom riziku za razvoj GD i u sljedećim trudnoćama.
Također, ako zdravijim životnim stilom, nakon poroda, ne smanje rizike imaju 50% vjerojatnos za razvoj GD za 10 godina.

Koje su komplikacije GD u trudnoći?

Ako se GD dijagnosticira na vrijeme i pridržava preporuka liječnika šanse za razvoj komplikacija su vrlo niske. Inače, visoka razina šećera u krvi prenosi se s majke, koja ima nekontrolirani šećer, na dijete i uzrokuje rađanje velikog djeteta. To može izazvati probleme tijekom poroda u smislu zastoja u porodu kao i ozljede porođajnog kanala (rodnice i sl.), a često je nužan carski rez. Nekontrolirani dijabetes može uzrokovati pobačaj i povećava rizik za smrt fetusa u maternici i povećani rizik za prijevremeni porod.
Trudnica može razviti respiratorne probleme, probleme vezane uz nisku razinu šećera u krvi (hipoglikemiju), preeklampsiju (povišenog tlaka praćenog proteinurijom i nakupljanjem vode).

gd2Dugoročno se povećava rizik za debljinu djeteta u djetinjstvu, adolescenciji i kasnije, kao i rizik za razvoj dijabetesa i srčanih bolesti u odrasloj dobi.

Može li se GD preventirati?

GD se javlja i u žena koje nemaju očite rizične čimbenike.

Potrebno je obratiti pažnju na:

  • zdravu i uravnoteženu prehranu s niskim udjelom masti i šećera, a bogatu vlaknima
  • redovitu tjelovježbu
  • dovoljnu količinu sna
  • izbjegavanje pušenja i alkohola
  • smanjiti stres promjenom načina života u trudnoći

Kakav je postupak kod GD?

Kod većine žena djeta uz povećanu fizičku aktivnost je lijek!
gd3U prvom trimestru važno je prevenirati hipoglikemiji (nisku razinu glukoze u krvi) pravilnim razmacima između obroka kako bi se osigurala pravilna organogeneza.

Generalno, djeta podrazumjeva uravnoteženu i zdravu prehranu. Preporuča se smanjiti na najmanju moguću mjeru rafinirane ugljikohidrate i zasićene masti. Voće, povreći i vlakna se preporučaju. Poželjno je imati pravilne, češće obroke (5-6 obroka). Nadoknada vitamina B12 u vitamina D.
Za žene koje prije trudnoće nisu bile fizički aktivne najsigurnija vježba je hodanje. Preporučuje se hodanje od 15 minuta nakon svakog većeg obroka. Ako prehranom i tjelesnom aktivnošću nisu postignute zadovoljavajuće razine glukoze potrebno je uvesti lijekove.

Kako se nadzire razina šećera kod GD?

Mjerenje i nadzor razine šećera u krvi je vrlo važan tijekom trudnoće. Samokontrola šećera u krvi glukometrom i određivanje PROFILA šećera u krvi su metode nadzora.

Inzulin se daje ako je glukoza natašte >6 mmol/L ili ako je srednja vrijednost profila glukoze >7 mmol/L. Uz to je nužno obavljati redovite ultrazvučne preglede kako bismo pratili rast djeteta.

Posljednja 3 tjedna potrebno je intenzivno pratiti stanje fetusa i inducirati porod oko 39. tjedna.