Prevencija i briga o dojci

Početna / Dojka / Prevencija i briga o dojci

Briga o zdravlju trebala bi biti dio kulture življenja. Užurbani način života je često izgovor za neodlazak liječniku, a ako prihvatimo takav obrazac tada se uvuče tjeskoba i često se čuje rečenice “ne želim da mi se nešto otkrije”.
Ne smijemo biti taoci vremena.
Prevencija bi nam trebala biti prioritet u životu i već od najranije dobi djeci bi trebalo usaditi brigu o vlastitom zdravlju!

prevencija-i-ibriga-o-dojci-1

Razvoj dojke počinje s prvom menstruacijom i izlučivanjem ženskih spolnih hormona.
Dojka se sastoji od 15-20 režnjeva od kojih vode kanalići i kanali do bradavice. Između je vezivo koje im daje oblik i čvrstoću, a masno tkivo čini dojku mekšom.

S prevencijom počnimo odmah, naučimo osmoškolke kako voliti svoje dojke.
Američki neurokirurg dr. Norm Shealy, vodećih stručnjak za bol i stres, jednom je izjavio: ”Freud je sve krivo shvatio. Nikad nisam vidio ženu koja je zavidjela muškarcu na penisu, ali sem vidio i te kako puno muškaraca koji zavide ženama na dojkama”.

Sa samopregledom dojke treba započeti već s 20 godina starosti, jedanput mjesečno, između 5-10.dana ciklusa.

Koliko često i radite li uopće samopregled dojki?

Samopregled dojki izuzetno je važan za rano otkrivanje promjena u dojci.
U sklopu promocije kampanje “Breast test” napravljena je mobilna aplikacija koja Vam pomaže u praćenju i samopregledu dojke.

prevencija-i-briga-o-dojci-breast-test
Breast test je mobilna aplikacija koja u samo šest koraka objašnjava kako napraviti pravilan samopregled dojki. SVEZANJU.HR

Samopregled dojki – mobilna aplikacija BREAST TEST

U razdoblju od prve do zadnje menstruacije dojka žene pod utjecajem hormona prolazi redovite cikličke promjene.
Dobroćudne promjene dojke rezultat su nepravilnosti u cikličkim promjenama tijekom menstruacijskog ciklusa: fibrocistična bolest, fibroadenomi ili ciste.
Progesteron služi kao regulator u ovakvim poremećajima, a promjene navika u prehrani i tjelesno aktivniji način života za 80% smanjuju ove smetnje.

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor u žena. Rijedak je prije 25 godine života, a učestalost mu raste sa starošću s najčešćom pojavnosti u dobi od 45-55 godina. Što je žena starija to je veća mogućnost za rak dojke.
Karcinomi nastaju iz epitela kanalića u 90% ili epitela režnjića 10%.
U dijagnostici je važno otkriti tumor u što ranijoj fazi već od 2-3 mm veličine.

Rizični faktori za razvoj dojke su dobro poznati: obiteljska anamneza, odnosno rak dojke kod mame, sestre, tete ili bake, životna dob, žene koje su rano dobile prvu menstruaciju i kasno ušle u menopauzu, žene koje su rodile prvo dijete nakon 35 godina, prekomjerna težina osobito u području trbuha, također, i pijenje alkohola je prepoznato kao rizični faktor.

Detaljnije o rizičnim faktorima možete pročitati:

National Cancer Institute načinio je aplikaciju pomoću koje možete izračunati svoj petogodišnji i doživotni rizik za karcinom dojke.

http://www.cancer.gov/bcrisktool/

Ultrazvuk dojki izvrsna je metoda pregleda dojki, osobito dojki mlađih žena, te žena kojima su dojke bogate žljezdanim tkivom. Kombinacija mamografije i ultrazvuka omogućuje češće i ranije pronalaženje raka dojke u odnosu na samo mamografske preglede bez ultrazvuka.

Preventivne godišnje preglede ultrazvukom dojki valja započeti između 25. i 30. godine života, a iza 40. godine života valja u godini dana učiniti i mamografiju i ultrazvuk dojki.

Rana dijagnostika i uznapredovalo liječenje raka dojke smanjuje rizik smrtnosti od raka dojke za 35%.