Kontracepcija

Početna / Ginekologija / Kontracepcija

Kontracepcija obuhvaća sve metode koje imaju za cilj spriječiti neželjenu trudnoću. Prilikom odabira metode kontracepcije informirajte se o prednostima i nedostatcima svake metode, potencijalnim nuspojavama, pravilnim načinom korištenja i odlučite koja metoda je najbolja za vas i odgovara vašem životnom stilu.

Kontracepcijske metode se razlikuju po mehanizmu djelovanja, sastavu i načinu korištenja kao i po učinkovitosti metode:

MEHANIČKA KONTRACEPCIJA

  • to su metode koje koriste prepreku spermijima na putu do jajašća. Neke od njih štite od seksualno prenosivih bolesti, ali nisu previše učinkoviti u slučaju kada se koriste kao jedina metoda kontracepcije.
  • tu spadaju: muški kondom, ženski kondom, dijafragmu, cervikalne kape i spužve sa spermicidnim sredstvom

DNEVNE METODE KONTRACEPCIJE (uzima se svaki dan)

Hormonske kontracepcijske tablete su česti odabir kontracepcije kod žena zbog jednostavnosti primjene i prihvatljivih cijena. One sprečavaju ovulaciju, stanjuju sluznicu maternice, te mijenjaju gustoću cervikalne sluzi. Mogu biti kombinirane kada svaka tableta sadrži određenu  vrstu i dozu estrogenih i gestagenih hormona ili pilule koje sadrže samo progesteron, takozvane minipilule koje se koriste kod osoba kod kojih je primjena estrogena kontraindicirana.

Kontracepcija - metode

Hormonska kontracepcija ima visoku učinkovitost s pouzdanošću žaštite od trudnoće većom od 99%. Individualnim pristupom prepisivanja hormonske kontracepcije potencijalne nuspojave su svedene na minimum. Najčešće nuspojave su promijena raspoloženja, napetost u grudima, gađenje, glavobolje i neregularna menstrualna krvarenja. Tablete se ne preporučaju kod žena koje puše ili su starije od 35 god. Žene koje ne puše, koje nemaju osobnu i obiteljsku anamnezu vezanu za vensku trombozu i koje imaju normalni krvni tlak mogu koristiti hormonsku kontracepciju do menopauze.

TJEDNE METODE KONTRACEPCIJE (jedan puta tjedno se lijepi naljepak/flaster)

Kontracepcijski naljepak (Evra) – sadrži estrogen i progesteron isto kao i klasične kontracepcijske pilule, spriječava ovulaciju i mijenja cervikalnu sluz koja postaje neprohodna za spermije. Flaster se lijepi jedanput tijedno, kroz 3 tj., a četvrti tjedan je pauza u kojoj se flaster ne lijepi nego nastaje krvarenje. Rizik za trudnoću je 1%.

Vaginalni prsten (Nuvaring) – radi se o malom, fleksibilnom prstenu koji se stavlja u rodnicu jedanput u intervalu od 3 tjedna i na taj način omogučuje kontinuirano otpuštanje hormona (estrogena i progesterona) u krvotoku, pa je rizik za trudnoću 1%.

TROMJESEČNE METODE

Kontracepcijska injekcija (Depo-Provera) se daje svaka 3 mjeseca, a sadrži medroksiprogesteron acetat, koji sprečava ovulaciju i mijenja cervikalnu sluz. Obzirom da sadrži samo progesteron idealan je za doilje i žene koje imaju smanjenu toleranciju na estrogene. Kontracepcijska injekcija se ne bi trebala koristiti dulje od 2 god. jer može dovesti do smanjenje gustoće kostiju. Učinkovitost je 99%.

TROGODIŠNJE METODE

Idealne su za žene koje u slijedeće 3 god. ne planiraju trudnoću.

Nexplanon – radi se o plastičnom implantu koji sadrži progesteron i implantira se ispod kože unutarnje strane nadlaktice. Kontranceptivni učinak počiva na sprečavanje ovulacije i povećanje gustoće cervikalne sluzi. Učinkovitost je 99%. Može dovesti do nepravilnog menstrualnog krvarenja i pojave ovarijskih cista.

Skyla- hormonski intrauterini uložak koji sadrži levonorgestrel koji se otpušta u trajanju od 3 godine. Manja je u odnosu na drugih intrauterinih uložaka na tržištu pa je pogodna za žene koje nisu rodile. Učinkovitost je 99%.

PETOGODIŠNJA METODA

Bakrena spirala (“nehormonska spirala)”, mijenja cervikalnu sluz koja postaje neprohodna za spermije, mijenja sluznicu maternice i spriječava ugniježđenje jajašca. Prilikom korištenja mogu se javiti neželjene reakcije kao zdjelična upalna bolest, bolna i obilna menstrualna krvarenja, glavobolje i ciste na jajnicima. Njena učinkovitost je 99,2-99,4%.

Mirena (“hormonska spirala”), sadrži levonorgestrel koji se otpušta u periodu od 5 godina. Kontraceptivni učinak se temelji na činjenicu da mijenja cervikalnu sluz koja postaje neprohodna za spermije, mijenja sluznicu maternice i spriječava ugniježđenje jajašca. Mirena može uzrokovati iregularna menstrualna krvarenja, ovarijske ciste i zdjeličnu inflamatornu  bolest. Koristi se i kao jedan od izbora terapije kod obilnih menstrualnih krvarenja. Učinkovitost je 99%.

STERILIZACIJA

Kirurški zahvat kod kojeg se kod žene presijecaju jajovodi, ili kod muškarca sjemenovodi, čime se sprečava trudnoća. Kod te metode odluku bi trebali donjeti oba partnera zajedno.

Hitna kontracepcija

Hitna kontracepcija ili popularniji naziv “pilula za jutro poslije”, primjenjuje se u neplaniranim, izvanrednim situacijama i nije preporuka kao redovita metoda kontracepcije, niti zamjena za redovitu kontracepciju.

Tablete hitne kontracepcije mogu se koristiti najkasnije do 5. dana nakon nezaštićenog seksualnog odnosa:

  • Ella One i Escapelle tablete unutar 72 sata
  • Ella One tabletu možete uzeti i do 5. dana

Efikasnost sprečavanja neželjene trudnoće je veća ako se uzme čim prije nakon nezaštićenog spolnog odnosa.

Učinkovitost hitne kontracepcije je oko 96 posto. To znači da su šanse za trudnoću kod nezaštićenog spolnog odnosa u vrijeme pred ovulaciju, uz uzimanje hitne kontracepcije,  4%.

Prilikom primjene hitne kontracepcije moguće su nuspojave kao: glavobolja, mučnina, nadutost, povraćanje, bol u trbuhu. Isto tako, nakon “pilula za jutro poslije” može doći do poremećaja menstruacijskog ciklusa: menstruacija može biti drugačija nego što je uobičajeno – slabija ili jača, ili dolazi do poremećaja ritma menstruacija.

Iako je u Hrvatskoj moguće “pilula za jutro poslije” uzeti bez recepta u ljekarni, savjet je, prije uzimanja tablete ili bar odmah iza uzimanja svakako se javiti svom ginekologu.