PAPA test

Početna / Blog / PAPA test

PAPA test je dobio ime prema američkom znanstveniku grčkog podrijetla Georgios Papanicolaou koji ga je izmislio još 1943.godine.

Što je to PAPA test?

To je citološki obrisak koji se uzima s tri mjesta: stražnji svod vagine, površina vrata maternice i endocervikalni kanal koji vodi u šupljinu maternice. Tim redoslijedom se i razmazuje na predmetno stakalce te suši ili potapa u alkohol i tako čuva do bojanja po Papanicolaou koje nam omogućuje analizu.

papa-test-1

Zašto je važan PAPA test?

Omogućuje prepoznavanja abnormalne morfologije stanica i služi kao “screening” kako bismo spriječili karcinom vrata maternice ili ga bar otkrili u ranoj fazi.

Što pokazuje statistika?

Uvođenjem PAPA testa kao metode probira, tijekom zadnjih 30 godina, postignut je pad pojavnosti karcinoma cerviksa (vrata maternice) za više od 50%.

papa-test-2

Kada započeti s PAPA testom?

ACOG-The American College of Obstetricians and Gynecologist preporučuje započeti s citološkim probirom najkasnije u dobnoj skupini od 21 godine ili ranije ovisno o seksualnoj aktivnosti.

Što ako je PAPA test “loš”, abnormalan?

Potrebno je učiniti kolposkopiju kako bismo vizualizirali promjenu te odlučili o nužnosti biopsije- histološke verifikacije (LETZ biopsija, “punch” biopsija) ili se radi samo o blagom stupnju promjena DL-displazija levis (CIN I) te je dovoljno redovito praćenje kako bismo dali šansu za spontanu regresiju (izlječenje).

papa-test-3

Zapamtite!

Žene koje redovito obavljaju ginekološke preglede uključujući PAPA test vrlo vjerojatno neće oboljeti jer će se abnormalnosti u citološkom nalazu otkriti već u početnom stadiju.

Karcinom vrata maternice se događa kod mladih žena.