Kolposkopija

Početna / Ginekologija / Kolposkopija

Kolposkopija je pregled vrata maternice pomoću posebnog mikroskopa (kolposkop) koji omogućuje bolji uvid u veličinu i stupanj promjene (lezije) vrata maternice, a rjeđe se postupak proširuje i na rodnicu i stidnicu.

Tijekom pregleda liječnik postavlja dijagnozu i eventualno se, u dogovoru s pacijentom, odluči odmah učiniti i zahvat:

  • uzeti uzorak tkiva s mjesta gdje je vidljiv abnormalan epitel (učiniti biopsiju)
  • tretirati ektropij (promjenu na vratu maternice koja može uzrokovati krvarenje ili samo utječe na pH   rodnice i povećava sklonost infekcijama) dijatermijom (topline)
  • ukloniti polipe vrata maternice
  • ukloniti transformacijsku zonu u cijelosti pomoću električne omčice LETZ (Loop Excision of the Transformation Zone)

Uzorvi tkiva se šalju na histološku analizu kako bismo dobili pouzdanu dijagnozu.

Zašto je potrebna kolposkopija?

Kolposkopski pregled je potreban kod abnormalnog (lošeg) PAPA testa, kod promijenjenog izgleda cerviksa prilikom pregleda u spekulima, kod pojačanog iscjetka, zbog krvarenja prilikom spolnog odnosa ili nalaza polipa vrata maternice.

Kolposkopijom otkrivamo i stupnjujemo promjene na vratu maternice koje onda pratimo dok  ne regradiraju u normalan nalaz ili ako su promjene jačeg stupnja, preporučujemo LETZ, odnosno postupak uklanjanja područja abnormalnosti kako bismo imali pouzdanu dijagnozu i poduzeli potrebne mjere u cilju što manjeg rizika razvoja karcinoma.

Žene koje redoviti obavljaju ginekološke preglede uključujući i PAPA test vrlo vjerojatno neće dobiti rak cerviksa jer će abnormalnosti u citološkom nalazu otkriti već u početnom stadiju.

Što se događa prije kolposkopskog pregleda?

Liječniku je nužan uvid u Vašu ginekološku anamnezu, odnosno povijest abnormalnih citološkog nalaza (PAPA testovi). Ako imate pitanja koja Vas zbunjuju, pitajte, rado ću Vam odgovoriti?

Prednosti liječenja LETZ zahvatima ću Vam pojasniti kao i alternativne opcije.

Kako izgleda kolposkopski pregled?

Nakon što su udobno smjestite na ginekološkom stolu, nježno se umetne instrument, zvan vaginalni spekulum, u rodnicu (isti instrument koji se koristi za uzimanje obriska za PAPA test). Pomoću vaginalnog spekuluma otvorimo zidove vagine i omogućimo dobar pogled na vrat maternice.

Prilikom pregleda kolposkopom, Vi na monitoru, spojenom na kolposkop, možete pratiti pregled i tako sudjelovati. Slike se pohranjuju u digitalnoj formi radi usporedbe s budućim nalazima.

Kolposkopski pregled traje 15-20 minuta.

Kada je potreban LETZ ?

U većini slučajeva odluka o zahvatu (liječenju) ovisi o Vašem PAPA testu i rezultatu kolposkopije. Ako se radi o uznapredovaloj promjeni na vratu maternice (citološki CIN 2 ili CIN 3) preporuke stručnog kolposkopskog društva je učiniti jedan od LETZ postupaka.

Promjene niskog stupnja mogu se pratiti ponavljanjem citološkog nalaza (PAPA testa) i kolposkopije te ako ne dolazi do spontanog izlječenja unutar godinu do dvije ili promjena progredira potrebno je učiniti LETZ biopsiju.

Što će biopsija pokazati?

kolposkopija1

Medicinski termin koji se koristi za opisivanje abnormalnih citoloških promjene stanica vrata maternice je intraepitelna neoplazija (CIN). Stupnjevi promjene su opisani skalom od 1 do 3 prema tome koliko je slojeva stanica pogođeno.

CIN 1 znači da je samo jedna trećina stanica abnormalna u zahvaćenom području. U tom slučaju izvjesno je spontano izlječenje unutar godinu dana. Stvar vašeg izbora, naravno u dogovoru s liječnikom, je konzervativno liječenje ili eventualno intervencija odmah.

CIN 2 znači da su abnormalne stanice u debljini do dvije trećine u zahvaćenom području. Tada se obično preporučuje dijagnostička i/ili terapijska biopsija.

CIN 3 znači da su sve stanice, u zahvaćenom području, abnormalne. Nužno je učiniti dijagnostičku i/ili terapijsku biopsiju koja omogućuje izlječenje u jednom aktu ili ako je promjena veća prvo se učini manja biopsija kako bismo dobili pouzdanu dijagnozu a potom slijedi LETZ (ekscizija transformacijske zone ili konizacija).

Ako histološki nalaz, nalaz biopsije, pokaže da su promjene na stanicama već u stadiju karcinoma tada je nužno učiniti opsežniji kirurški zahvat.

HPV test je dijagnostička metoda koja nam pomaže donijeti odluku u diferentnim situacijama, ili nam potvrđuje izlječenje nakon zahvata. Može se obaviti u isto vrijeme kada i PAPA test.

Što je humani papiloma virus (HPV)?

HPV je ekstremno čest virus. Dovoljan je i samo jedan seksualni kontakt kako biste se zarazili HPV-om.

Postoji više od 80 tipova HPV-a, a nekoliko njih je povezano s razvojem karcinoma vrata maternice te ih zovemo “HPV tipovi visokog rizika”.

Mnoge žene se tijekom života inficiraju HPV-om, ali sam

o neke razviju abnormalnosti u smislu intraepitelnih neoplazija (CIN I, CIN 2 , CIN 3 i dr.) ili karcinoma vrata maternice.

Uz normalno funkcioniranje imunološkog sustava većina žena će se osloboditi virusa, a da on ne uzrokuje nikakav problem.

Čak i one žene kod koji se virus ugradi u bazalne stanice epitela vrata maternice rijetko razviju rak vrata maternice.

Elektrokauterizacija vrata maternice

Cervikalna ektropija (erozija ili ranica) je promjena na vratu maternice kod koje nalazimo tanki sloj cilindričnih stanica, koje normalno oblažu unutarnji cervikalni kanal, na vanjskoj površini cerviksa.

Te stanice su osjetljivije i češće uzrokuju krvarenje prilikom spolnog odnosa, a također pojačavaju vaginalni iscjedak i sklonost infekciji narušavajući kiseli pH rodnice svojom alkalnom sluzi.

Promjena je jasno vidljiva kolposkopijom i ako uzrokuje gore navedene probleme može se ukloniti elektrokauterizacijom.

Polipektomija – uklanjanje polipa vrata maternice

Polipozna izraslina na vratu maternice je vrlo česta. U većini slučajeva je bezopasna, ali uzrokuje krvarenje ili učestalije infekcije. Obično se nalazi na tankoj peteljci.

Polip se odstranjuje obuhvaćanjem specijalnom hvataljkom i uvrtanjem. Najčešće je to vrlo jednostavan postupak. Ako ima debelu peteljku ili ih ima više tada koristimo i električnu omčicu elektrokauterizaciju za zaustavljanje krvarenje.

Nakon uklanjanja nužno ga je poslati na patohistološku analizu kako bismo bili sigurni u postojanje ili nepostojanje abnormalnih stanica.

LLETZ

kolposkopija2U slučaju kada imamo promjene uznapredovalog stadija potrebno je učiniti eksciziju promjene u cijelosti i obuhvati transformacijsku zonu u cijelosti. Ovaj postupak se zove LLETZ (Large Loop Excision of the Transformation Zone).

Nakon ovog postupka uklanjanja abnormalnog područja na vratu maternice u većini slučajeva nije potreban daljnji tretman.

LLETZ zahvat obično traje 10-15 minuta.

Izvodi se u lokalnoj anesteziji, što znači da ste budni tijekom zahvata, ali ne osjećate bol.

Lokalni anestetik može uzrokovati blago povećanje pulsa-srčane frekvencije koje se za par minuta smiri i vrati na normalu.

Prilikom zahvata se koristi mala električna omčica. Ljepljivi jastučić se postavi na Vašu natkoljenicu. Čut ćete i buku evakuatora zraka.

Neposredno nakon zahvata možete osjećati blagu, tupu bol ili peckanje. Tada uzmite analgetik kao što je paracetamol (nemojte koristiti andol ili aspirin jer oni mogu izazvati krvarenje).

Koji su rizici?

LLETZ (biopsija, ekscizija vidljive lezije u cijelosti, ekscizija transformacijske zone ili konizacija)

  • vrlo je mali rizik od krvarenja prilikom ili nakon zahvata
  • vrlo je mali rizik od infekcije nakon zahvata
  • iznimno rijetko uz LLETZ proceduru (eksciziju transformacijske zone ili konizaciju) može doći do stenoze (suženja) kanala vrata maternice
  • mali je rizik od slabljenja vrata maternice nakon LLETZ (konizacije) što može dovesti do prijevremenog poroda

 Zaključno

LETZ je preporučena efektivna metoda u liječenju abnormalnosti epitelnih stanica vrata maternice koje su kolposkopski suspektne i/ili je PAPA test pokazao abnormalnosti kao što su CIN 2 ili CIN 3, također može biti i izbor kod CIN 1 koji spontano ne regredira nakon jednu ili dvije godine.

Rizik da se abnormalnosti epitela vrata maternice (intraepitelne neoplazije) progrediraju u karcinom vrata maternice je ono što želimo izbjeći. Ova transformacija se obično događa tijekom dugog vremenskog perioda.

Liječenje benignih promjena kao što je ektropij se poduzima samo ako imamo simptome. Polipi se odstranjuju kako bismo ih histološki provjerili, a uz to uklonili simptome krvarenja i infekcije.

Pismena suglasnost za zahvat

U skladu s zakonom je nužno prije zahvata dobiti Vašu pisanu suglasnost. Prije potpisivanja suglasnosti objasnit će Vam se tijek zahvata, rizici, dobrobiti i alternativni postupak.