Prvi posjet ginekologu u trudnoći

Početna / Blog / Prvi posjet ginekologu u trudnoći

Prvi posjet ginekologu najbolje je planirati od šestog do desetog tjedna trudnoće kada se unutar maternice može prikazati gestacijska vrećica,  žuto tijelo i embrij. Ponekad je potrebno utvrditi i točno trajanje trudnoće, osobito kod žena koje imaju nepravilan menstruacijski ciklus,  doje ili se ne sjećaju datuma posljednje menstruacije.  U tom razdoblju je nužna i prva laboratorijska obrada koja obuhvaća kompletnu krvnu sliku,  određivanje jetrenih testova,  vremena zgrušavanja,  razine šećera,  krvne grupe,  Rh faktora,  urin sa sedimentom te urinokulturu.

Na prvom pregledu vaš ginekolog će vam dati detaljne informacije i o tome što očekivati u trudnoći,  o tipu prehrane,  dodatcima prehrani i trudničkim vitamina, važnosti fizičke aktivnosti u trudnoći kao i dinamici trudničkih kontrola i posjeta.

Ako ste od onih koje vole čitati, možete dobiti dodatne informacije i preko trudničkih portala, stručnih knjiga o trudnoći dostupnih u knjižnicama ili internetskih aplikacija pomoću kojih možete pratiti razvoj svoje bebe.

U prvim danima i tjednima trudnoće moguće je osjetiti lagane bolove u području trbuha,  koji u trudnoći imaju sasvim drugačije podrijetlo i upućuju na to da maternica raste i jače se prokrvljuje. Može se pojaviti i lagana sukrvica koja je rezultat usađivanja jajašca u maternici.  Ovi simptomi vas ne trebaju zabrinjavati osim u slučaju kada se radi o jakim bolovima u trbuhu ili u slučaju kada se pojavi jače krvarenje iz rodnice,  tada je uputno odmah kontaktirati vašeg ginekologa koji će procijeniti vaše stanje i stanje ploda.  Sljedeći tipični simptomi kao mučnina i osjetljivost na mirise i iznenadne želje za određenom hranom dolaze malo kasnije.

Niz psiholoških promjena prati trudnoću: razdražljivost i oscilacije u raspoloženju,  emocionalna preplavljenost,  uzbuđenje,  promijene kvalitete sna,  pa je trudnici u ovom vrlo osjetlivom razdoblju potrebno ponuditi adekvatnu psihološku potporu i savjetovanje.

Riješavanje loših navika u prvim tjednima trudnoće je od iznimne važnosti.  One trudnice koje su prije trudnoće  konzumirale alkohol,  cigarete ili više od 2 kave na dan savjetujuemo odmah prekinuti zbog dokazanih štetnih utjecaja na plod.  Isto tako,  pokušajte piti što manje tableta za razna “bezopasna” oboljenja (poput prehlade) i liječiti se prirodnim kućnim pripravcima.  Ako pijete terapiju vezano za neku kroničnu bolest,  preporuka je, čim prije se konzultirati  s liječnikom o daljnjem tijeku liječenja.

Važno je posložiti svoje prioritete, uživati u trudnoći i izbjegavati stresne situacije što je više moguće!