Miomi

Oko 50% žena od 35 godine na dalje imaju jedan ili više mioma maternice. Miom je dobroćudni tumor, a raste iz jedne mutirane miometrijske stanice.

Može biti u šupljini maternice, u stijenci maternice ili izlazi na površinu maternice, a može čak biti i na peteljci.

Točan uzrok nastanka nije poznat. Vjerojatno postoji nasljedna sklonost. Ovisan je o aktivnosti jajnika, nabolji dokaz za to je njegov rast u trudnoći kada se razine hormona značajno povećaju te činjenica da se u menopauzi smanjuje, a ponekad čak i nestane.

miomi1Za rast mioma su nužni estrogeni ali je njihov rast moduliran i drugim čimbenicima prvenstveno progesteronom faktorima rasta.

Kakve probleme rade miomi?

Simptomi ovise o veličini i smještaju. Najčešći su bol u leđima i pritisak u zdjelici, nepravilno i/ili preobilno menstruacijsko krvarenja, smetnje mokrenja-češće i neodgodiva potreba za mokrenjem ali bez peckanja ili rjeđe poteškoće vezane uz pritisak na debelo crijevo-kronični zatvor. Žene s miomima koje imaju obilna menstruacijska krvarenje razvijaju anemiju, a anemija izaziva umor i letargiju.

Međutim mnoge žene s miomima nemaju nikave tegobe!

Rast mioma u trudnoći može dovesti do abnormalne pozicije djeteta i prijevremenog porođaja u 15-20% slučajeva. Ako je miom smješten nisko u donjem dijelu maternice, ometa normalan porođaj, odnosno ometa prolaz glave pa može biti razlog za carki rez. Ukoliko je miom u blizini sjela posteljice s većom učestalosti se javljaju krvarenja i abrupcije (odvajanja) posteljice.

Što s miomioma?

Odluka ovisi oviše faktora:

 1. veličini i smještaju mioma
 2. reprodukcisjkim planovima
 3. simptomima boli, pritiska ili krvarenja
 4. dobi pacijentice

 Nadzor rasta i/ili simptoma su cilj moderne terapije!

Operacijski pristup rezerviran je za:

 • specifični smještaj tj. miom koji deformira šupljinu maternice svojom pozicijom i planiranu trudnoću
 • velike miome i planiranu trudnoću
 • ili trudnoća nije u planu, ali su iscrpljene mogućnosti konzervativne terapije, a smetnje u smislu boli i/ili obilnog kravrenja, anemija i dalje ometaju komoditet svakodnevnog funkcioniranja

Treba imati na umu da:

 • trudnoća nakon operacije mioma najčešće zahtjeva carski rez
 • šansa za pojavu novog mioma nakon operacije je 27% u 10 godina
 • vrlo često žene imaju više mioma istovremeno

Kako izbjeći, odgoditi ili učiniti lakšom operaciju?

Mirena ili Esmya, ali u svakom slučaju  tjelovježba (7 sati tjedno) i prehrana bogata biljnim proteinima i biljnim vlaknima.

Oralna hormonska kontracepcija korigira razine estrogena i progesterona  te kao i injekcije progesterona smanjuje intenzitet menstruacija.

Mirena  je IUS-intrauterini sustav koji postupno otpušta malu količunu hormona progesterona tijekom 5 godina (slika dolje).

Uz Mirenu se:

 • reducira krvarenje za 80%, te smanjuje volumen mioma
 • u amenoreju ulazi 30-60% korisnica
 • smanjuje se volumen maternice za 30%
 • smanjuje se rast mioma
 • smanjuje se bol tijekom menstruacije

miomi2

Esmya je lijek za oralnu uporabu, uzima se jedna tableta na dan kroz jedan ciklus od 3 mjeseca.

Aktivna tvar je ulipristal acetata (UPA), selektivni modulator progesteronskih receptora. Esmya blokira progesteronske receptore u mišićnom dijelu maternice, sluznici maternice i hipofizi. Hipfiza je smještena u mozgu i nadzire hormski sutav našeg tijela, pa tako i spolne hormone.

Esmya je terapijski učinkovita u situacijama:

 • preoperacijskog smanjene simptoma kravrenja, koje zaustavlja unutar 7 dana
 • smanjenju veličine mioma u prvom ciklusu terapije za oko 50% volumena, za koje učinak traje bar 6 mjeseci (nije ovisno o lokalizaciji mioma) – na taj način optimiziramo veličinu mioma za operaciju ili trudnoću
 • smanjuje bol i poboljšava kvalitetu života

Esmya djeluje na tri razine:

 • miom-zaustavlja proliferaciju i izaziva apoptozu-što znači da smanjuje veličinu mioma
 • sluzica maternice (endometrij) – potiče benigne i reverzibilne promjene u tkivu endometrija i zaustavlja krvarenje
 • razina hipotalamus/hipofiza – spriječava ovulaciju, uzrokuje amenoreju (nema menstruacija) i održava razinu estradiola u rasponu srednje folikulinske faze (ovakva razina estradiola  je važna kako bi održavala kvalitetnu strukturu kosti i gotovo spriječila nastanak valunga)

Više o miomima: