Spermiogram

Početna / Reprodukcija / Spermiogram

Neplodnost je u 30% slučajeva uzrokovana tzv. “muškim čimbenikom”, u 30% slučajeva “ženskim čimbenikom”, a u preostalim slučajevima se radi o tzv kombiniranom čimbeniku”. Suvremena dijagnostička obrada često započinje upravo spermiogramom, tim jednostavnim i brzim testom.

spermiogram1Analiza sjemena (spermiogram) je prvi test u obradi muškog patnera, a podrazumjeva mikroskopsku analizu ejakulata.

Spermiogram evaluira:

  • broj
  • oblik
  • kretanje spermija

spermiogram2

spermiogram3U slučaju abnormalnih parametra analize sjemena sljedeća stepenica je endokrinološka obrada, pregled urologa ili eventualno može biti indicirana i genska evaluacija.

Općenito je prihvaćeno da je sjeme najbolje analizirati nakon 2-7 dana apstinencije. Dijagnoza se nikad ne postavlja na temelju analize jednog uzorka. Ako to uvjeti dopuštaju najbolje bi bilo drugu analizu sjemena učiniti u rasponu od 2-3 mjeseca.

Nedavna studija koju je provela Svjetska zdravsvena organizacija  (WHO) provedena na 3 kontinenta i 8 zemalja definirala je najnižu referentnu granicu za parametre analize sjemena:

  1. spermiogram4 volumen sjemena je 1,5mL
  2.  koncentracija 15 miliona spermija po mL
  3.  32% progresivno pokretnih spermija
  4.  4% spermija morfološki normalnog oblika
  5.  58% vitalnih
  6.  40% ukupno pokretnih spermija (progresivno plus  normalno pokretnih)

Oligozoospermia je temin koji označava sniženu koncentraciju spermija.
Oligozoospermia, osobito ako se radi o koncentraciji < od 10 miliona/mL zahtjeva endokrinološku obradu koju je potrebno započeti sa serumskim određivanjem FSH (folikul stimulirajućeg hormona) i ukupnog testosterona.

Azoospermia je termin za nepostojanje spermija u ejakulatu.
Kod dijagnosticirane oligozoospermia sa koncentracijom spermija <5 milona/mL ili azoospermie potrebno je učiniti kompletnu urološku obradu.