PCOS

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je jedan od najčešćih endokrinoloških poremećaja žena reprodukcijske dobi, a karakteriziraju ga ciklusi u kojima često izostaje ovulacija.

pcosUčestalost sindoma policističnih jajnika je 10%, ali postotak se penja na 25% u populaciji adolescentica.

Vrlo često je udružen s debljinom (BMI>25) i povezan sa smanjenom osjetljivošću stanica na hormon inzulin te neplodnosti i dijabetesem tip 2. Iako su reprodukcijski aspekti ipak sekundarni.

Kako se manifestira?

Nalazimo rijetke menstruacijama, ciklusi su dulji od 35 dana (oligomenoreje) ili menstruacije nema dulje od 6 mjeseci (amenoreja), višak muških spolnih hormona, akne, pojačanom dlakavost, opadanjem kose, rasporedom masnog tkiva najjače oko trbuha i karakterističnim izgledom jajnika s periferno nakupljenim malim folikuloma.

Uzrok nastanka ovog sindroma nije potpuno jasan.

Prepostavlja se da su genski čimbenici potaknuti čimbenicima iz okoliša uključeni u razvoj ovog sindroma.

Nužno se ne javljaju svi simptomi!

Manifestira se različito kod svake žene. 60% žena s PCOS ima problema s kontrolom težine i to često dovodi do pretilosti. Energija (hrana) unesena u obliku glukoze se odmah pohranjuje kao mast, umjesto da se troši  kao izvor energije u tijelu. Takav metabolički put uzrokuje kroničan umor.

Važno je napomenuti da je 40% žena s PCOS normalne težine.

Ne postoji “čarobna pilula” za PCOS, ali se može uspješno kontrolirati izborom prehrane, vježbanjem te u nekim slučajevima i medicinskom intervencijom.

Kontrola putem izbora hrane i tjelovježbe kod PCOS je ključna, jer sindrom može napredovati do dijabetesa ili kompletnog poremećaja metabolizma.

Stil života (pravilna prehrana i tjelovježba) pacijentica s PCOS često eliminira sve simptome te su takve žene često i najzdravije u populaciji!