HPV cijepljenje – da ili ne?

Početna / Blog / HPV cijepljenje – da ili ne?

U dobi do 45. godine karcinom vrata maternice treći je po učestalosti kod žena u Hrvatskoj, ispred njega su samo rak dojke i štitnjače. U Hrvatskoj imamo veliki broj oboljelih i smrtnost od te vrste karcinoma koji pogađa relativno mlađu populaciju.

HPV-01
Cijepljenje protiv HPV-a provodi se na nacionalnoj razini.

Cijepljenje protiv HPV-a visoko je djelotvorno u prevenciji kroničnih infekcija s HPV-om/prekanceroza (npr. CIN 2, CIN 3 i dr.) te raka vrata maternice, vagine, stidnice, penisa, anusa i orofarinksa, a isto tako protiv genitalnih bradavica.

Cijepiti se mogu osobe oba spola u dobi od 9-26 godina, a prema smjernicama ACOG-a (American College of Obstetricians and Gynecologists) i one starije od 26. godina. Cijena jedne doze cjepiva protiv HPV-a iznosi 1.150 kuna. Cijepi se u 2  ili 3 doze ovisno o dobi.  Pojedinačne doze moguće je nabaviti u ljekarnama uz prethodni dogovor s liječnikom cjepiteljem.

Zaštita je najjača ako se provede prije prve seksualne aktivnosti.

Cijepljenje se u Hrvatskoj provodi  na nacionalnoj razini, preporučeno je, dobrovoljno i besplatno za dječake i djevojčice osmih razreda osnovne škole.

Razmislite! Cijepiti se ili ne?

 • Rak vrata maternice je jedini karcinom koji se u potpunosti može prevenirati
 • Rak vrata maternice se javlja kod mladih žena

Cijepljenjem možemo spriječiti rak vrata maternice i prekanceroze vrata maternice, stidnice i rodnice i genitalne bradavice,

Osima raka genitalnog sustava kod žena, HPV uzrokuje i rak pločastih stanica anusa u više od 80 posto slučajeva i rak penisa u više od 60% slučajeva.

HPV-02

Zašto cijepiti i muškarce?

 • i žene i muškarci su izloženi porastu HPV povezanim bolestima i karcinoma
 • pojavnost HPV povezanih bolesti je u porastu kod oba spola
 • cjepivo ima licencu za uporabu i kod žena i kod muškarac

Koji genotipovi su nam interesantni?

Najznačajniji genotipovi za nastanak dobroćudnih promjena poput šiljatih kondiloma su HPV tip 6 i HPV tip 11, koji su odgovorni za nastanak 90% takvih promjena.

Najznačajniji genotipovi za nastanak karcinoma vrata maternice su HPV tip 16 i HPV tip 18 koji su odgovorni za nastanak 70% takvih promjena. Napominjemo još jednom, osim raka genitalnog sustava kod žena, HPV uzrokuje i rak pločastih stanica anusa u više od 80 posto slučajeva i rak penisa u više od 60% slučajeva.

Dokazano je da uporaba cjepiva možemo učinkovito spriječiti nastanak navedenih promjena. Od 2006.godine u različitim zemljama u uporabi su četverovalentno cjepivo (HPV 6, HPV 11, HPV 16 i HPV 18) i dvovalentno cjepivo (HPV 16 i HPV 18), a od 2009 i devetovalentno cjepivo koje pokriva HPV tipove: 16, 18, 31,33, 45,52i 58, 6 i 11.

Postupak cijepljenja?

Sva cjepiva sadrže virusima slične čestice i ne sadrže virusnu DNA te ne mogu inficirati ljudske stanice, ne mogu se razmnožavati niti prouzročiti bolest.

Četverovalentno cjepivo se primjenjuje u preko 130 država na svim kontinentima za sprječavanje genitalnih bradavica, raka vrata maternice i prekanceroza vrata maternice i stidnice.
Devetovalentno cjepivo “Gardasili 9” pokriva 7 tipova HPV-a (16,18, 31,33, 45,52i 58) povezanih s karcinomima i štiti od gotovo 90% potencijalnih karcinoma, a isto tako pokriva  HPV tipove 6 i 11,  koji uzrokuju 90% genitalnih bradavica.

Cijepljenje se provodi u 3 doze (0, 2,6 mjeseci) za one koji imaju 15 godina ili više, a za dječake i djevojčice u dobi od 9-14 godina dovoljne su samo dvije doze u (0,6 mjeseci). Primjenjuje se se intramuskularna injekcija u mišić nadlaktice ili bedra.

Cjepivo ima dokazanu kliničku učinkovitost i sigurnost.

Unatoč cjepivu preporučuje se započeti s PAPA testom, probirom za karcinom vrata maternice u 21. godini života i nastaviti do 65.godine života žene, bez obzira jeste li primile cjepivo ili ne!

Što ako imam HPV?

 1. Učiniti ginekološki pregled.
 2. Češće ponavljati  PAPA test.
 3. Učiniti kolposkopiju – dijagnostički test. PAPA test je samo test probira.
 4. Jesti zdravo.
 5. Prekinuti pušenje!
 6. Razmisliti o dodatcima prehrani.

Naravno, PAPA test, je jako važan. To je prva karika koja upozorava da su nastale promjene na stanicama. Papa test ne dijagnosticira tip HPV -a, ali upozorava i skreće pozornost.